fbpx Orbán tudományos tanácsadója szerint kártékony Harry Potter és a Pókember is | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán tudományos tanácsadója szerint kártékony Harry Potter és a Pókember is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán tudományos tanácsadója szerint kártékony Harry Potter és a Pókember is

2019. december 29. - 15:52

 

Maróth Miklós miniszterelnöki tanácsadó szerint, aki elolvassa az Egri csillagokat, az érteni fogja Orbánt is.

Maróth Miklós - Forrás: MTI

Interjút adott a Pesti Srácoknak az Orbán Viktor tudományos tanácsadójaként is ismert Maróth Miklós. Maróth – aki az MTA kutatási hálózatát átvevő szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testületét elnökli – többek között társadalmi konfliktusokról és a vallások egyenlőtlen harcáról elmélkedett a kormánypárti portálnak nyilatkozva.

A Széchenyi-díjas orientalista azt fejtegette, hogy az iszlám karddal térít, míg a kereszténység a csodák felemlegetésével szerzett híveket, és ebből a harcból a szeretetvallás nem jöhet ki győztesen. Maróth a jelek szerint elfeledkezett a szám szerint tíz keresztes hadjáratról, melyek során pápai jóváhagyással tízezreket mészároltak le Afrikában, Európában és a Közel-Keleten, néha akár eretneknek tartott keresztényeket is. 

Maróth Miklósnak ugyanakkor a fiatalkori olvasmányokról is megvan a véleménye: „Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul?” (...). „Csupa olyan olvasmányunk volt, amelyben benne van a magyar történelem.”

Tudni kell, hogy a Gárdonyi regények nyelvezete a legegyszerűbb, emellett a kisgyerek magába szívja az Egri Csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri Csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat.”

A kutatóhálózat testületi elnöke egyébként súlyos aránytalanságnak tartja – bár nem teljesen biztos benne - hogy a hazai színházak évi 120 milliárdból gazdálkodnak, míg az ELKH hálózata pedig mindössze 17,5 milliárd forintot kap.

Szerinte „el kellene gondolkodni, hogy amely szervezet az emberiség előrehaladásáért is dolgozik, amely a találmányaival a gazdasági fellendülést hozhatja, annak miért csak a szórakozást jelentő színházak támogatásának a tizede jut a költségvetésből.” (nepszava.hu)

(* holnap megkérdezem a 99 éves nagymamám, hogy mik voltak a kötelező olvasmányok az ő korában. Azt véletlenül tudom, hogy imádja Harry Pottert és idén is közel 100 könyvet olvasott. - a szerk.)


 

Kommentek

h i r d e t é s