h i r d e t é s

Orosz-észak-koreai csúcstalálkozó lesz Moszkvában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orosz-észak-koreai csúcstalálkozó lesz Moszkvában

2019. április 19. - 12:39

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök április második felében Oroszországban találkozik Kim Dzsongun Dzsong Un észak-koreai vezetővel – közölte csütörtökön honlapján a Kreml.

Forrás: Dunia - Tempo.co

Kim Dzsongun Vlagyimir Putyin meghívására érkezik Oroszországba. Az észak-koreai vezető lehetséges vizitjével kapcsolatban már tavaly több forgatókönyv is felmerült. Szó volt egyebek között arról, hogy Kim Dzsongun részt vesz a Vlagyivosztokban szeptemberben megtartott Keleti Gazdasági Fórumon. Ez az elképzelés nem valósult meg, de az orosz vezetés részéről többször is elhangzott, hogy a politikust bármely, számára alkalmas időpontban szívesen látják.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a hét elején azt jelentette, hogy a csúcsot a jövő héten, valószínűleg Vlagyivosztokban fogják tető alá hozni, ahol Kim Dzsongun vonatja Peking felé tartva meg fog állni. Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó korábban bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin részt vesz majd az április 26-án és 27-én a kínai fővárosban megtartandó Egy övezet – egy út nemzetközi fórumon.

Az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön egy meg nem nevezett, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az észak-koreai vezető kabinetfőnöke, Kim Cshan Szon Vlagyivosztokban tartózkodik, „valószínűleg a találkozó előkészítése miatt”. Szerdán a japán Fuji TV közölt egy fotót, amelyen szerinte a phenjani funkcionárius éppen szemlét tart a vlagyivosztoki pályaudvaron. A tévétársaság rámutatott, hogy Kim Dzsongun külföldi útjainak előkészítése az elnöki hivatal vezetőjének feladata.

A Kyodo News orosz kormányforrásra hivatkozva azt írta, hogy magas rangú észak-koreai tisztségviselő járt Vlagyivosztokban és hogy Oroszország április 24-én és 25-én készül fogadni Kim Dzsongun Dzsong Unt. A japán hírügynökség szerint Kim Dzsongun Cshan Szon, aki az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozók előtt Szingapúrba és Hanoiba is ellátogatott, márciusban Moszkvában és Vlagyivosztokban is járt.

A vlagyivosztoki repülőtér vezetése az Interfax szerint szerdán közölte, hogy jövő héten az észak-koreai AirKoryo légitársaság egyik gépét szándékozik fogadni. Sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy a csúcstalálkozót a Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten fogják megtartani, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen, ahol április 24-én és 25-én “hivatalos küldöttségek látogatása” miatt szüneteltetni fogják az oktatást.

Vlagyimir Putyin tavaly januárban, vagyis még az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozókat megelőzően, „abszolút kompetens és már érett politikusként” jellemezte Kim Dzsongunt, aki szerinte a nukleáris robbanótöltet és a nagy hatótávolságú rakéta létrehozásával „megoldotta stratégiai feladatát”. Az orosz elnök azt hangoztatta akkor, hogy a realitásokból kiindulva, óvatosan, tárgyalásos úton kell megoldani a Koreai-félsziget atommentesítésének feladatát. Úgy vélekedett, hogy ez végeredményben megvalósítható, ha a folyamat összes részvevője, köztük az észak-koreaiak is biztosak lehetnek abban, hogy biztonságuk nukleáris fegyver nélkül is szavatolható. (hirado.hu)


 

h i r d e t é s