h i r d e t é s

Orosz kémhajó tűnt fel Amerika partjainál - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orosz kémhajó tűnt fel Amerika partjainál - VIDEÓ

2023. január 20. - 07:14

A parti őrség hetek óta figyeli. 

Forrás: The Maritime Executive

Az amerikai parti őrség hetek óta egy feltételezett orosz kémhajót követ nyomon az Egyesült Államokban, Hawaii térségében. A szóban forgó hajó egyelőre nemzetközi vizeken tartózkodik, és eddig nem figyeltek meg veszélyes, vagy szakszerűtlen viselkedést.

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint az orosz hadihajó feltételezhetően kémtevékenységet folytat az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetében. A tárca szóvivője szerint mindez „kényes időpontban” történik.

A szóban forgó hajó egyelőre nemzetközi vizeken tartózkodik, és eddig nem figyeltek meg veszélyes, vagy szakszerűtlen viselkedést. A parti őrség közölte, hogy összhangban a nemzetközi tengerjogi egyezményekkel külföldi hadihajók átkelhetnek más államok kizárólagos gazdasági övezetén.

Ugyanakkor éppen a csendes-óceáni térségben a külföldi hadihajók gyakran tartózkodnak és tevékenykednek az ilyen övezetekben. Az amerikai hatóságok azonban rendszeresen szemmel kísérnek minden hajót a Csendes-óceán térségében – adta hírül az MTI.

Eközben Moszkva amerikai nagykövete nukleáris armageddonról beszélt

A kémhajóról megjelent hírekkel szinte egyidőben az orosz média arról számolt be, hogy Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete csütörtökön azt mondta: az amerikai kormányzat és szövetségesei teljes körű hibrid háborút indítottak Oroszország ellen. Antonov a washingtoni kormányzat tisztviselőinek állításaira reagált, miszerint Moszkva veszélyes és vakmerő retorikát alkalmaz a nukleáris szférában.

Az amerikaiak és szövetségeseik teljes körű hibrid háborút indítottak Oroszország ellen. Ugyanakkor hasznot húznak a NATO-partnereikből azzal, hogy arra kényszerítik őket, hogy finanszírozzák az amerikai hadiipari komplexum reneszánszát. Ez akkora mennyiségű pénz, amilyet az amerikai védelmi ipar még a hidegháború idején sem látott

– idézi Antonovot a nagykövetség sajtószolgálata.

Úgy véli, hogy Moszkva jelzéseit nem veszik figyelembe Washingtonban. „Szeretnék feltenni az amerikai közvéleménynek egy régóta esedékes kérdést: mit kell még Oroszországnak mondania vagy tennie ahhoz, hogy a kormányzat tagjai észhez térjenek, és megakadályozzák a nukleáris armageddont, amelynek megakadályozásáért a Fehér Ház vezetése a nyilvánosság előtt annyira aggódik” – jegyezte meg a nagykövet. (Index)