h i r d e t é s

Oroszország adja vissza az "ellopott", azaz az átlajstromozott európai repülőgépeket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Oroszország adja vissza az "ellopott", azaz az átlajstromozott európai repülőgépeket

2022. május 06. - 07:53

Erről az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése fogadott el állásfoglalást.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában üdvözölte, hogy az európai közlekedési és turisztikai ágazat segíti az ukrajnai háború elől menekülőket, valamint azt követelte, hogy Oroszország adja vissza az "ellopott", azaz az átlajstromozott európai repülőgépeket - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban arra hívták fel a figyelmet, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja az emelkedő üzemanyagárak és az ellátási láncok megszakadása miatt már eddig is nagy terhet rótt az unió szállítási ágazatára. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: az orosz piaci kapcsolatokkal rendelkező uniós fuvarozókat támogatni kell abban, hogy más piacok felé forduljanak.

A képviselők aggodalmukat fejezték a háborúnak a légi közlekedési ágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt. Sajnálatukat fejezték ki, hogy Oroszország a nemzetközi polgári repülési szabályok megsértésével olyan törvényt fogadott el, amely kikényszeríti a külföldi vállalatoktól lízingelt repülőgépek átlajstromozását az oroszországi regiszterbe, ezért az érintett repülőgépek azonnali visszaszolgáltatását követelték a törvényes tulajdonosaiknak.

A képviselők továbbá szigorúbb szankciókat várnak az orosz tengeri hajózási ágazatban, és kérték, hogy az európai kikötők tagadják meg a kikötést minden olyan hajó számára, amely az útvonalán orosz kikötőket érint. Azt is kérték, hogy ne engedjék be uniós kikötők azokat a hajókat, amelyek orosz kikötőkben vettek fel üzemanyagot.

Kijelentették azt is: az uniónak segítenie kell a tagállamoknak a kettős, azaz a katonai és a civil felhasználású infrastruktúra és az EU-n belüli közlekedési kapcsolatok fejlesztésében. A közlekedési infrastruktúra összeköttetéseit Moldovával, Georgiával és Ukrajnával is fejleszteni kellene, a transzeurópai közlekedési hálózatot pedig Ukrajnára és Moldovára is ki kellene terjeszteni - írták.

Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője közleménye szerint az állásfoglalást megelőző vita során azt hangsúlyozta, hogy az európai fuvarozóknak valós segítségre van szükségük. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság ne nehezítse tovább a fuvarozóágazat súlyos helyzetét, ennek érdekében pedig vizsgálja felül az úgynevezett Mobilitási Csomagot.

A jelenlegi nehéz helyzetben kell az Európai Unió fuvarozóinak megfelelniük a Mobilitási Csomag követelményeinek, pedig az már békeidőben is egy rendkívül megosztó jogszabálycsomagnak számított. A jelenlegi válságos időszakban pedig nem csupán megosztó, hanem szükségtelenül nehezíti a fuvarozói ágazat egyébként is súlyos helyzetét - hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

"A fuvarozók helytállását ne csak szavakkal méltassuk, hanem mielőbb tegyünk is a helyzetük javítása érdekében. Ezért arra kérem az Európai Bizottságot, hogy sürgősen vizsgálja meg a Mobilitási Csomag már hatályba lépett és a még hatályba lépés előtt álló rendelkezéseit, és tegyen javaslatokat a körülmények javítására. Az európai fuvarozóknak kézzelfogható segítségre van szüksége" - tette hozzá Deli Andor. (MTI) / Infostart


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky