h i r d e t é s

Oroszország melletti, csendes és békés tüntetést szerveznek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Oroszország melletti, csendes és békés tüntetést szerveznek

2022. április 13. - 06:09

„Szolidaritás és az orosz gyűlölet a russzofóbia ellen lesz a csendes és békés felvonulás!” – írják a szervezők hibás magyarsággal a Facebookon.

A kép illusztráció! - Forrás: Háborúmentes Hazugságmentes Tolvajmentes EU-t/Facebook

Oroszpárti, ukránellenes autós, motoros, gyalogos, rolleres, biciklis felvonulást szerveznek április 30-ra, írja a 444. A tüntetést az április 9-én, szombaton létrehozott, „Háborúmentes Hazugságmentes Tolvajmentes EU-t” nevű személyes oldal, valamint az ugyanaznap megalakult, „Fejezzük ki szolidaritásunkat Oroszországgal! Elég EU USA HAZUDOZÁSÁBÓL!” nevű, jelenleg 86 tagot számláló csoport szervezi, legalábbis a Hősök terére meghirdetett esemény facebookos oldalán ez a két információ szerepel.

A délután 1-kor kezdődő tüntetést az Orosz Hírek nevű oldal több csatornán is reklámozza, facebookos posztjuk szerint „Április 30-án Oroszország melletti szolidaritásból, békés felvonulás lesz Budapesten. A Hősök terétől az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségéig tart majd a felvonulás.” A világ történéseit, így az Ukrajna elleni orosz háborút is kizárólag orosz szemszögből bemutató, gyakran oroszpárti álhíreket közlő, szándékos dezinformációban utazó Orosz Híreket 75 562 ember kedveli, és 118 053 ember követi Facebookon.

A tüntetés facebookos eseményének leírásában olyanok szerepelnek, hogy

  • „Elég volt a hazug médiából! Elég az ukrán és EU, USA hazudozásból! Elég a szankciókból! Elég EURÓPA tönkretételéből! Elég a NATO terjeszkedéséből és a háború szításából!”
  • „Álljunk ki OROSZORSZÁG MELLETT AZ UKRAJNÁBAN ÉLŐ KISEBBSÉGEK JOGAI MELLETT! ELÉG AZ ELNYOMÁSBÓL!”
  • „Ne hagyjuk, hogy hülyének nézzenek az Oroszellenes álhírekkel, és ne állitsák be kizárólag Oroszországot a rossznak a világ előtt csak mert 1-2 háttér hatalomnak ez az érdeke!”
  • „Nem kell ezt eltűrnünk, nem birkák vagyunk hanem emberek! Álljunk ki Oroszország mellett, Nem Oroszország az ellenség hanem USA és az USA által az EU élére tett lefizetett bábjai. Ezek már itt élnek köztünk! Ideje kisöpörni őket!”
  • „Szolidaritás és az orosz gyűlölet a russzofóbia ellen lesz a csendes és békés felvonulás!”

A világ több országában tartottak már az utóbbi napokban, hetekben hasonló ukránellenes, oroszpárti tüntetéseket, többek között Szerbiában, Németországban és Cipruson is. (rtl.hu)

 

A rendezvény békésnek hirdetett, amely annak szervezőjéről már nem mondható el

Kedden este a Háborúmentes Hazugságmemtes Tolvajmentes EU-t Facebbok oldal rövid posztot osztott meg az esemény Facebook oldalán. Ebben többek között az olvasható, hogy nem az oroszhirek.hu szervezi a tüntetést. Majd indulatosan úgy folytatódik, hogy rémhírterjesztésért feljelentik a 444.hu-t, van még egy kis sorosozás és némi gyalázkodó hörgés is.