h i r d e t é s

Orvostörténeti pillanat - ilyen még nem volt Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orvostörténeti pillanat - ilyen még nem volt Magyarországon

2015. december 19. - 14:37
0 komment

 

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt, a műtét sikeres volt.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa elmondta: a műtétet december 12-én éjszaka végezték el, a beteg jól van.

A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt, megjegyezve: nagyon hosszú várakozás után jutottak el addig a pillanatig, hogy a hatórás operációt elvégezhessék.

Lang György, a Semmelweis Egyetem mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba.

Szólt arról is, hogy a tüdőátültetésben "van némi lemaradása a magyar egészségügynek" a világ élvonalához képest, hiszen máshol ezt a műtétet már régebben végzik. Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik.


Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Eddig ezeket a műtéteket Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével.

Lang György megjegyezte, realisták lesznek és csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre - mondta.

 

MTI / privatbankar.hu


 

h i r d e t é s