h i r d e t é s

Ősi tárnák óriás körét fedezték fel régészek Stonehenge közelében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ősi tárnák óriás körét fedezték fel régészek Stonehenge közelében

2020. június 22. - 11:08

Újkőkori tárnák óriás körét fedezték fel régészek az angliai Stonehenge közelében.

Illusztráció: wikimedia.org Fotó: Erwin Bosman

A több mint tíz méternyi átmérőjű, öt méter mély tárnák egy két kilométeres gyűrűt alkotnak az ősi település Durrington Walls közelében, három kilométerre a 4500 éves Stonehenge-től - adta hírül hétfőn a BBC.

A mérések szerint a földalatti létesítmények az újkőkorból származnak, több mint 4500 éve vájták ki azokat.

A St Andrews, a Birminghami, a Warwicki, a Glasgow-i és a Walesi Egyetem régészei szerint a húsz vagy még annál is több tárna egyfajta határként szolgálhatott a Stonehenge-et összekötő szent területen.

Távérzékelők és mintagyűjtés segítségével betekintést kaphatunk a múltba, amely megmutatja, hogy egy még komplexebb társadalom volt itt. A bonyolult alkalmazások azt mutatják, hogy az emberek oly mértékben összhangban voltak a természet történéseivel, amit alig tudunk elképzelni a modern világban

 - mondta Richard Bates, a St Andrews Egyetem kutatója.Forrás: wikipedia

Kollégája, Tim Kinnaird hangoztatta, hogy a tárnák megvizsgált üledékei "egy korábban ismeretlen természeti információ gazdag és elképesztő archívumát adják".

A leletek tanulmányozása segíti a régészeket abban

hogy részletesen leírják a Stonehenge vidékét az elmúlt 4000 évben

- tette hozzá.

Nick Snashall, az UNESCO világörökség részét képező Stonehenge-ért felelős brit hivatal, a National Trust régésze bámulatba ejtőnek nevezte a felfedezést.

Durrington Walls volt az a hely, ahol a Stonehenge építői éltek és ünnepeltek, ez a hely fontos a részletes Stonehenge tájkép törtétének feltáráshoz

- magyarázta. (MTI)