h i r d e t é s

Osztrák lap: Ebből kötelezettségszegési eljárás is lehet Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Osztrák lap: Ebből kötelezettségszegési eljárás is lehet Magyarországon

2015. január 30. - 15:48
0 komment

 

Az osztrák Kurier szerzője szerint több kereskedelmi láncokat érintő törvény is diszkriminatív, és az Orbán-kormány gazdaságpolitikája foglalkoztatja az Európai Bizottságot is.

Kötelezettségszegési eljárással is lehet számolni - írta.

Orbán Viktor ösztönzi a gazdaságot, egyúttal felbőszíti a külföldi kereskedőket - olvasható aKurierban. A cikk szerzője szerint a külföldi kereskedőkre nem várnak rózsás idők, hiszen a miniszterelnök újabb terhekkel sújtaná őket.

A cikkíró Erika Teoman-Brennert, az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi osztályának tanácsosát idézte, aki szerint a 16 százalékos jövedelemadó bevezetése, az áram árának csökkenése és a családoknak kínált adókönnyítés miatt a fogyasztás megugrott, a gazdaság pedig a vártnál jobban erősödött.

A szerző felidézte: a forgalomhoz mérten hat százalékra emelkedett élelmiszerfelügyeleti díj bevezetése leginkább a külföldi kézben lévő Tescót és a Spart érinti, amelyek 22 és 13 százalékos piaci részesedéssel bírnak. Megjegyezte, hogy mindez a 17 százalékos piaci részesedésű CBA-t és a magyar üzletláncokat megkíméli, mivel azok franchise-rendszerben működnek és a bevételük nem adódik össze.

A cikk szerzője szerint további diszkriminációra utal az a 2018-as bevezetésre tervezett törvényjavaslat is, amely szerint azoknak a kereskedőcégeknek, amelyek két egymást követő évben nem voltak nyereségesek, el kell hagyniuk az országot.

Orbán politikája foglalkoztatja az Európai Bizottságot is, kötelezettségszegési eljárással is lehet számolni - tette hozzá a cikkíró, és az osztrák gazdasági szakembert idézve azt írta: Orbán Viktor lépései nekünk ugyan furcsák, az ő szempontjából logikusak, hiszen a magyar kis- és középvállalkozásokat igyekszik támogatni.

 

hvg.hu (Fotó: Stiller Ákos)

{flike}
{jcomments on}


 

h i r d e t é s