h i r d e t é s


Ötszörös bérleti-díjemelés az állami tulajdonú palotában a Kodály köröndön

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ötszörös bérleti-díjemelés az állami tulajdonú palotában a Kodály köröndön

2017. november 22. - 16:48

 

Ultimátumszerűen emelte az addigi négy-ötszörösére a Kodály körönd állami tulajdonú palotája bérleti díját a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A lakók ingatlanmutyi előszelét érzik. - írja a blog.atlatszo.hu.

Forrás: blog.atlatszo.hu

Jutányos áron lakni világörökségi, toszkán stílusú palotában? Nem hangzik rosszul akkor, amikor kutyaólakat és egérlyukakat is 100 ezer forint felett lehet bérelni Budapesten. A valóság mégsem ilyen rózsás.

Az MNV-tulajdonú, az Andrássy út 88-90 szám alatti (Kodály körönd) ház lakói gyakorlatilag röghöz kötöttek, amennyiben a bérleti jogot nem értékesíthetik, csak cserével távozhatnak – a kacifántos szabályokról, illetve a ház egyéb gondjairól ezen a blogon lehet részleteket olvasni. Márpedig ha piaci árra emeli az MNV a bérleti díjat, aligha akad érdeklődő, aki még cserealapot is bedob az ügyletbe.

1880-ban, a körönd négy épülete közül elsőként készült el az Andrássy út 88-90-es szám, az úgynevezett MÁV Nyugdíjintézeti Bérház. Különlegessége, hogy a homlokzatot úgynevezett sgrafittók díszítik; e technika lényege, hogy először felfestik a különböző színű rétegeket, majd visszakaparják a minta szerint.

Az épület sgrafittói Székely Bertalan művei – büszkélkedhetnének a lakók, ha nem omladoznának ezek a munkák is, mint sok minden más az épületen. Az MNV ugyanis csak ímmel-ámmal tett eleget tulajdonosi kötelezettségeinek, ami a felújításokat illeti. Legalábbis így élik meg azok, akik a házban laknak.

A szembeni épület emlékezetes, 2014-es tűzesete után az Urbanista blognak írt levelet a 88-90-es szám egyik lakója. Így panaszkodott:

a ház borzalmas állapotára már sokféle fórumon felhívtuk az illetékesek figyelmét, de eddig süket fülekre találtunk.

(…) Az épületben folyamatosak az áram- és vízkimaradások, a villany- és egyéb vezetékek, kapcsolószekrények a levegőben lógnak, a házban belül omlik a graffitikkel teli vakolat, sok helyen esik szét a lépcső.

A magyar műemlékeket tavalyig kezelő Forster Gyula Központ fel is vette az épületet az úgynevezett „veszélytérképre”, a súlyos állapotú ingatlanok közé a következő évben.

„Körübelül nyocvan-száz” háztartás van jelenleg az épületben, valamennyi bérlemény. Ez az Átlátszónak nyilatkozó lakók mondása, a pontos adatot napokkal ezelőtt kérdeztük – más egyéb információkkal, például a díjemelés részleteivel együtt – az MNV-től, de egyelőre nem válaszoltak.

A lakók mindenesetre arról számoltak be, szeptemberben egyenlevelet kaptak a tulajdonostól, miszerint „a levél kézhezvételétől számított érvényű” bérleti díj emelkedést vezetnek be. Ennek mértéke tetemes, egyes lakások esetében ötszörös a szorzó.

Ezt a legtöbben, más-más indokokkal, például fokozatosságot hiányolva elutasították. A kifogásaikra nemrégiben érkezett válasz az volt, hogy az MNV csak a szociális szempontokat tud figyelembe venni.

Ha ennek igazolása nem sikerül, a vagyonkezelő 30 napon belül bíróságon követelheti a magasabb összegű bérleti díjat

– áll a levelükben. Amit néhány lakó ultimátumként értelmezett, s attól tartanak, a cél az, hogy mielőbb elhagyják az épületet.

Az MNV megbízottja egyébként az a Törös Ügyvédi Iroda, amelyik az MNV-vezér Szivek Norbert céges magánüzleteiben is ügyvédként jár el gyakorta. Például ez az iroda képviselte Sziveket a Csipak Péter elleni váltóperben is, amiről az Átlátszó számolt be.

Tudakoltuk az MNV-től, hogy van-e hosszabb távú tervük az ingatlannal, például gondolnak-e értékesítésre, ez ügyben is várjuk még a választ.

blog.atlatszo.huh i r d e t é s

betöltés..

;