h i r d e t é s

Parancsnoki állomány menesztése – „borsifele” elmélkedés és vélemény saját empirikus tapasztalat alapján

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Parancsnoki állomány menesztése – „borsifele” elmélkedés és vélemény saját empirikus tapasztalat alapján

2023. január 22. - 19:36

Először arra gondoltam, hogy nekiállok élcelődni – froclizni az Új Tipusú Honvédség/Hadsereg „eltávolított” állományáról mondván Őket is elérte, ami minket anno. Talán bedobtam volna, hogy a „mór megtette kötelességét, a mór mehet”. Ezt úgy elvárták.

Forrás: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Nem teszem, mert ahogy „most” nem tudja senki/nem akarja tudni – mi volt a kádárhuszárokkal a valóságban, úgy most nem tudja senki érintett mi lesz a kirúgott állománnyal. Azokkal, akik a Haza fegyveres szolgálatát vállalták és védelmét akár az életük árán.
A saját tapasztalatom alapján írom – amit írok.

LEGELSŐ: Ne higgyenek el semmit – ami nincs leírva jogszabályban.
Különösen ne higgyenek Honvédelmi Miniszter Úr és köre bármilyen ígéretében. A Magyar Néphadsereg megszűntetésekor az akkori honvédelmi miniszter – Juhász Ferenc - járt az élen – most lelkesen és nagy hangerővel tiltakozik a médiában.
Ismereteim szerint a megszűntetésnek néhai Bátor Ferenc dandártábornok és dr. Szenes Zoltán vezérezredes tiltakozott és mondott le a beosztásáról is, dr. Végh Ferenc vezérezredes legjobb tudása vagy inkább lehetősége szerint levezette ezt a Magyar Néphadsereg szétzúzását – ám Ő is lemondott.

Miniszter Úr(Szalay-Bobrovniczky Kristóf) „feltalálta/kitalálta” a szolgálati járandóságot – ami volt. Természetesen ismeri, hiszen minden katonai szolgálat nélkül egyből tartalékos századosként lett a Matasz Elnöke (ez mostanra eltűnt az önéletrajzából) majd angliai kinevezése után „társadalmi” elnök lett...
Ezen tevékenységében nyilvánvalóan támogatta Parancsnok(dr.Ruszin-Romulusz) Úr – akitől más nem is volt várható annyi Magyar Néphadsereg hivatásos állományáról való negatív megnyilvánulása után.
Egykori államtitkár(Német Szilárd) hazaárulózása már egyenesen hiányozhat.

A szolgálati járandóságban benne volt – miszerint 1/3-al csökken a nagysága – ez más képen megfogalmazva (évek függvényében) most is benne van. Ez a „csökkentés” azonban nem áll vissza az öregségi korhatár elérésekor – hiszen a törvény csak annyit ír miszerint ennek összege nem lehet kevesebb.

Biztos ismerik a többi vonzatát is. (a teljesség igénye nélkül) 
Nem jár pl. közeli hozzátartozó temetés esetén a NYUFI segély – mert csak öregségi nyugdíjasnak jár.
Nem jár (2 évbe került amig kaptam) utazási költségtérítés a Honvédkórház és Rendelő Intézetbe.
Nem jár a Honvédkórházba való körzeti orvosi utalás – a legközelebbi intézménybe jár.
Nem jár az un. 12 db 50% és 2 db 90% utazási papír – évente.
Külön jogszabály szerint akár meg is adóztat(hat)ják – igy hiába mi szerepel a „kirúgásnál” – vonatkozik az (majd) új jogszabály is.
Az összes iratuk, dokumentumuk egy helyen van – ne is keressék, hivatalosan MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon. 
Aki tudja – szerezze be/meg mindennek a másolatát. Orvosi és egyéb papíroknak is,
Aki tudja szerezze be/meg minden igazlást NAV/APEH/TB felé. Igen meg tud lepődni az ember amikor kiderülnek utólag pontatlanságok.
Önöket ugyan nem fenyegeti az miszerint az alakulatuk megszűnt így semmiféle igazolást nem tudnak utólagosan megszerezni.

Önök jobban képzettebbek, mint aki kádárhuszár korú – nyelvet beszélnek, felsőfokú iskolát végeztek, számítástechnikában is jártasak.
Előre szólok – igen kellemetlen az első megjelenés a Munkaügyi Központban és ki kell tölteni a különböző űrlapokat. Amennyiben bármilyen végzettségük a honvédségnél volt – számíthatnak arra, hogy azt a civil/polgári életben nem fogadják el.
Segítséget – egyedit, egyénit – jelentett a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Alapítványa, amelyet a Toborzó- és Érdekvédelmi Irodán keresztül lehetett fordulni.
Amennyiben megfogadják – egész kapcsolati rendszerüket és hálójukat újítsák meg – mert kollégájuk (adott estben évtizedes) a Magyar Honvédségnél már nem a kollégájuk. Semmilyen téren és szinten. Nincs annál megalázóbb érzés – tudomásul venni, hogy Hazájuk – Magyarország (amelynek védelmét életük árán is vállalták) nem tart többet igény a szolgálatukra.
Új Életet Kell Kezdeni Minden Téren – elölről, adott esetben kétharmad/fele havi jövedelemből.
Egyedül Saját Magukban és Családjukban bízzanak. Ez mindenkinek a sajátja és nem veheti el senki.

Azzal, hogy most sem fogtak/fognak össze (nyilvánosan) bebizonyítják, hogy mennyire részévé váltak a NER-nek. Önök értelmesek, jól képzettek igy tudniuk kell(ene), hogy egy rendszer ellen egy magukban fellépni nem lehet.
Nem mondom, hogy Önök a hibásak – elhitték azoknak akik egyszer tönkre tették és megszűntették a Magyar Néphadsereget – most újra prominens avagy honvédség függő (szakértő/szakember avagy cég) embereiként miszerint szükség van az áldozatukra, amit vállaltak: a Haza fegyveres szolgálatára.
Ezek az emberek jobbik esetben szolgáltak katonaként – ez jelenlegi honvédelmi miniszterre és alapvetően gazdasági érdekeltségű holdudvarára nem mondható el. Semmiféle gyakorlati un. „csapatszolgálattal’ nem rendelkeznek – így minden hozzáértésüket az érdekeltség mozgatja. Tekintve, hogy Orbán NER-ben minden lehetséges – rövid idő és miniszter úr (soha katona nem volt) tartalékos századosból előléptetésre kerül a vitézi vagy előkelőbb nemesi címe megkapásával. Ugyan igy elő fog kerülni mindenféle igazolás a különböző emberek katonai hozzáértése igazolására.
Nem hittem, hogy ezt fogom mondani : elődje, dr. Benkő Tibor vezérezredes Vezérkari Főnökként mindannyiunk példaképe volt – munkája, hozzáértése és emberi volta miatt.
Nagyon sokan nem akartuk/tudtuk elhinni azt, hogy alapvetően politikai beosztást/funkciót vállal el és annyi évtized után leveti a tábornoki egyenruháját – amiért annyit dolgozott, szolgált a legjobb tudása és képessége szerint.
Honvédelmi Miniszterként (szándékosan írom így) akinek tudott segített személyes gondja megoldásában – ám ezt korlátozta a környezete és alapvetően beosztott/alárendelt szerepe a kormányban ill. a Magyar Honvédségnél. Harcolt amennyire és akivel lehetett - kompromisszumra kész volt a saját részéről ám ez nagyon gyakran egyoldalú volt.
Nem erről marad meg a neve a katonák és már nem katonák között, hanem arról miszerint a nevét adta az Új Honvédelmi Törvényhez.
Erről a Törvényről a jelenlegi helyzetben mindenki elfeledkezik – ám eljön az a pillanat amikor a Honvédség Főparancsnoka már nem a Köztársasági Elnök hanem a Miniszterelnök – akinek ezután már semmiféle bizottsági vélemény, parlamenti jóváhagyás nem kell semmihez.
Amennyiben úgy tetszik akár belföldön is bevetheti vagy bárhova elküldheti a magyar csapatokat egy személyi, törvényileg biztosított döntés alapján. Így adott bizottságok, tanácsadók információja/helye/szerepe adott esetben kontrollja is megszűnik mind a magyar honvédség mind honvédelmi miniszter felett.
Egyszerű – most már öregségi – nyugdíjasként elképzelni sem tudom, hogy az Önök helyét/szerepét és képzettségét miként tudja a magyar honvédség pótolni, hiszen alapvetően létszámgondokkal küzd reménytelenül.
A Magyar Néphadsereg szétzúzását/megszűntetését már elfelejtette a magyar ember – ám az Önök kirúgása a Magyar Honvédségtől sajnálatosan emlékezetes marad. 
Ennyit ér az életpálya modell és a hivatás megbecsülése honvédelmi miniszteri szinten, amelyet választottak. 
Gondoljanak arra, hogy ezzel kapcsolatosan ki, mit igért s tartott meg/be.
Egy dologra Önök büszkék lehetnek: a haza fegyveres szolgálatát önként vállalták és végrehajtották a legjobb tudásuk/képességük szerint.
A becsület – avagy a tiszti becsület amit a Kossuth- téren, Tiszti fogadalomtétellel tettek – az Eskü egy életre kötelez, egy életre szól.
Nem elvehető senki által csak akkor ha hagyják – légyen aki elvenni akarja bárki/bármi.
Emlékét nem lehet elvenni, kiirtani – mélyre el kell ásni a külvilág elől és akkor megmarad.
Előbb/Utóbb – hiszen választások is jönnek – várhatják (ha le nem mondják) Parancsnok (dr. Ruszin-Romulusz)Úr levelét a Nyugdíjas állománynak mint amit karácsonyra 2021-ben megküldött és Orbán Viktor beszédét tartalmazza a Parancsnoki teendők jól fél évvel való átvételekor.
Azzal fejezem be – amivel kezdődött az a levél:
„Tábornok urak!
Tiszt urak!
Ismertessék a beosztott állomány előtt.”

Ahogy civilek lesznek – úgy Önöké a lehetőség s mindenki a marsallbotot a tarsolyában hordja.

Borsi Miklós nyugállományú (már öregségi nyugdíjas) őrnagy,

Címkék: 

Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky