h i r d e t é s

Pintér Sándor szerint a tanároknak kell tenniük azért, hogy megbecsüljék őket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pintér Sándor szerint a tanároknak kell tenniük azért, hogy megbecsüljék őket

2022. május 21. - 07:29

Ahhoz, hogy többen jelentkezzenek pedagógusképzésre társadalmi presztízs is kell. Ezért pedig leginkább a tanároknak kell tenni – ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint a fizetésemelés önmagában nem megoldás.

Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt (középen) beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Mellette balról Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, jobbról Tóth Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. - Fotó: MTI/Kovács Attila

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a gimnáziumból kikerülő fiataloknak az is fontos szempont a szakmaválasztásnál, hogy meg tudnak-e majd élni a fizetésükből az egyetem elvégzése után. 

Az Oktatási Hivatal április elején közölte, hogy idén majdnem százezren felvételiztek valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Ezek alapján az előzetes népszerűségi sorrend is kirajzolódott: az első helyes jelentkezések között dobogós a gazdaságtudományi képzés, a bölcsészettudomány és a műszaki képzések. Ezt követi a pedagógus és az orvos- és egészségtudományi képzés.

De azt is lehet tudni, hogy a pedagógusképzésen vannak olyan szakok, ahol alig két tucatnyi diák kezdheti majd meg a tanulmányait. A probléma súlyosságára Pintér Sándor belügyminiszter is kitért szerdai parlamenti meghallgatásán.  

Valóban rendkívüli, megnéztem én is a fizika és a kémia jelentkezők számát a felsőoktatásban. Az egyik 22 a másik 25. Tehát ez az utánpótlást nem fogja biztosítani

– mondta Pintér Sándor.

A tanárok évek óta hangoztatják, hogy a szakmájuk elvesztette megbecsültségét, mert annyi pénzért, amennyit ma egy pályakezdő pedagógus keres, nem fognak jelentkezni. Pintér Sándor – aki az új kormányban többek között a közoktatásért is felel majd – erről másképpen vélekedik.

Ahhoz, hogy ez növekedjen nem csak a fizetés a megoldás. Ahhoz, hogy növekedjen a társadalmi presztízs is kell. Az is kell hozzá. De a társadalmi presztízs megalkotásában mi csak támogatást tudunk adni, azt a tanári karoknak, a tanároknak jelentős részben maguknak kell elérni

– közölte az oktatás leendő felelőse.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint elég dolgot tesznek azért, hogy megbecsüljék őket.

Elmennek ingyen táboroztatni, elmennek CBA utalványért is táboroztatni, mert nem a CBA utalványért teszik, hanem a tanítványaik érdekében, és hát nagyon sok hátrányos helyzetű tanuló ilyen programok közt jut el életében először a Balatonra

– mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki szerint a presztízs nem csak a béren múlik, de alapvető dolog egy szakma társadalmi megítélése szempontjából.

Aki kijön egy gimnáziumból, nem csak azt nézi, hogy egy adott pálya mennyire lehet érdekes, hanem azt is nyilván, hogy a későbbiekben abból hogyan lehet megélni

– tette hozzá Nagy Erzsébet.

A szakszervezet szerint az is aggasztó, hogy a kormány a kampányban uniós forrásból háromszor 10%-os béremelést ígért a pedagógusoknak, a belügyminiszter viszont az uniós források kapcsán elsősorban az infrastrukturális fejlesztésekről beszélt, a béreket pedig a gazdasági helyzet alakulásához kötötte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma erre úgy reagált, a béremelés szükségességét a kormány és a belügyminiszter is elismeri. De ahogy fogalmaznak „a háború és brüsszeli szankciók okozta gazdasági és pénzügyi terhek miatt minden béremelés csak úgy valósulhat meg, ha annak pénzügyi fedezete biztosított.” (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!