fbpx Pokoli jóslat érkezett: Közeledik a vízért vívott háborúk korszaka | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pokoli jóslat érkezett: Közeledik a vízért vívott háborúk korszaka

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Pokoli jóslat érkezett: Közeledik a vízért vívott háborúk korszaka

2021. október 22. - 10:36

 

Tízmilliók hagyhatják el lakhelyüket

A kép illusztráció! - Forrás: Melange Magazine -

A Biden-kormány arra figyelmeztet, hogy az éghajlati válság valószínűleg erősíteni fogja a határokon átívelő összecsapásokat, súlyosbítani az édesvízzel és a migrációval kapcsolatos konfliktusokat, és instabilitást eredményez, különösen a fejlődő országokban, ami veszélyeztetheti a globális biztonságot – írja a Guardian.

A Fehér Ház, az amerikai hírszerzés és a védelmi minisztérium (Pentagon) egyidejűleg közzétett jelentései komor képet festenek arról, hogy a klímaváltozás folytatódásával milyen biztonsági és humanitárius katasztrófák egész sora csaphat le egyszerre.

A három jelentést Joe Biden rendelte meg februárban, amikor felkérte nemzetbiztonsági tanácsadóját, Jake Sullivant, hogy vizsgálja meg, hogyan lehetne kezelni az éghajlati válság következtében megnövekedett migrációt. A jelentések nyilvánosságra hozatala megelőzi az ENSZ október 31-én, Glasgowban kezdődő klímacsúcsát (COP26), amelyen az amerikai elnök személyesen is részt vesz.

A jelentések szerint az emelkedő hőmérséklet és a szélsőséges fizikai hatások a következő 30 évben valószínűleg az édesvíz elérése fölötti konfliktusokhoz és több tízmillió ember kitelepítéséhez vezetnek többek között az Egyesült Államokban, ahol a tengerszint emelkedése, az aszály és az erdőtüzek már most is fenyegetik a közösségeket.

Az amerikai hírszerzés egyik baljós előrejelzése szerint új viták törhetnek ki olyan országok között, amelyek egyoldalúan próbálják használni az úgynevezett napsugárzás-menedzsmentet (SRM), amely a napsugaraknak a világűrbe való visszaverésével, a sztratoszférába juttatott aeroszolokkal vagy más kockázatos technikák alkalmazásával kísérli meg a bolygó hűtését. Ezeket a technológiákat a hírszerzés szerint csak nemzetközi megegyezéssel szabadna alkalmazni, különben könnyen visszaüthetnek.

A három jelentés egyike a Biden-adminisztráció első hírszerzési becslése a klímaválságról. A dokumentum 11 olyan országot emel ki, amelyek különösen érzékenyek az energia-, élelmiszer- és vízellátásukban jelentkező válságokra: Afganisztán, Mianmar, India, Pakisztán, Észak-Korea, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Kolumbia és Irak.

A Fehér Ház jelentésének előrejelzései szerint több tízmillió ember kényszerül majd lakóhelye elhagyására az elkövetkező 20–30 évben, nagyrészt az éghajlatváltozás hatásai miatt.

A lehetséges politikai és katonai következmények az Egyesült Államokra is veszélyt jelenthetnek – figyelmeztetnek a jelentések.

AMERIKA SZÖVETSÉGESEIT DESTABILIZÁLHATJA AZ ÉGHAJLATI VÁLSÁGBÓL EREDŐ MIGRÁCIÓ, MÍG OLYAN RIVÁLISAI, MINT KÍNA ÉS OROSZORSZÁG KIHASZNÁLHATJÁK A HELYZETET, ÉS BEFOLYÁST PRÓBÁLHATNAK SZEREZNI AZÁLTAL, HOGY KÖZVETLEN TÁMOGATÁST NYÚJTANAK A MIGRÁCIÓVAL OKOZTA POLITIKAI ZAVARGÁSOKKAL KÜZDŐ ORSZÁGOKNAK.

A Pentagon jelentése külön kitér az indiai-csendes-óceáni térségre. A tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás veszélybe sodorhatja Amerika hadászati infrastruktúráját, például Guamban, a Marshall-szigeteken és Palaun, ahol az USA jelentős katonai jelenléttel rendelkezik. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s