h i r d e t é s

Politikai okok miatt elhalasztották a holdraszállást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Politikai okok miatt elhalasztották a holdraszállást

2021. december 28. - 06:18

A NASA elhalasztotta holdraszállási terveit, az ügynökség bejelentette, hogy 2025-re tűzi ki a misszió új időpontját. 

Forrás: Stacker

Az indoklás politikai alapú, a Trump-adminisztráció 2024-es célja nem vette figyelembe a műszaki megvalósíthatóságot – írja cikkében a CNBC.

Az amerikai űrügynökség elhalasztotta a 2024-es holdraszállási célját, amelyet még Donald Trump volt elnök kormánya tűzött ki 2017-ben. A terv korábban még a 2028-as évet tartotta optimális indulási pontnak.

A NASA Artemis-programja küldetések sorozatát tartalmazza – többek között mintavételezés és bázis kialakítása –, és a Space Launch System rakétájával, az Orion kapszulával indulnak a Hold felszínére. Az Artemis I küldetés még nem fog űrhajósokat szállítani, csupán az Orion kapszula tesztelését szolgálja, a tervek szerint 2021-ben indult volna útjára, ám a jelenlegi elképzelés már 2022 tavaszáról szól. Ezt követi az Artemis II, amelyet 2024-ben indítanának útjára, csak ezt követően startolna el az Artemis III, amely már embereket vinne a Hold felszínére.

A késés többek között annak is a következménye, hogy egy magánvállalat tiltakozását nyújtotta be, valamint pert indított az állami ügynökség ellen. Ezen törekvés miatt több hónapos munka veszett kárba.

A NASA számára presztízskérdés a holdraszállás, ugyanis Kína rendkívüli eredményeket produkált ezen a téren. Az amerikai űrügynökség a biztonságos és műszakilag megvalósítható landolást tűzte ki célul, s bizakodik abban, hogy így is meg tudja előzni versenytársát. (okosipar.hu)