h i r d e t é s

Politikai prostitúció: bukott kancellárok orosz nagyvállalatoknál – Schröder, Schüssel és most Kern

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Politikai prostitúció: bukott kancellárok orosz nagyvállalatoknál – Schröder, Schüssel és most Kern

2019. augusztus 02. - 08:57

 

Úgy tűnik, ha Németországban és Ausztriában megbukik egy kancellár, akkor nem kell aggódnia a jövőjéért. - írja a pestisracok.hu.

Wolfgang Schüssel és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2005-ben. A kancellár ajándéka az 1955-ös államszerződés másolata, amelynek értelmében Ausztria független lett és megszabadult a szovjet megszállóktól. Forrás: MTI/EPA/Vlagyimir Rogyionov

A napokban éppen Christian Kern kapott egy zsíros állást, aki nem is olyan rég, 2016-2017-ben volt osztrák kancellár szociáldemokrata színekben. Wolfgang Schüssel, egy korábbi kancellár mostanság lett a Lukoil alkalmazottja, míg Gerhard Schröder volt német kancellár már több, mint egy évtizede a Gazpromtól kap fizetést. Vajon a mostani kancellár, Angela Merkel bukása után szintén Putyintól kap majd munkát?

KERN, A VASUTAS

Christian Kern 2016. május 12-én lett osztrák kancellár, miután elődje, Werner Faymann belebukott a migránsválságba. A szocdemek ezzel a személycserével próbálták menteni a menthetőt és valahogy megúszni az akkor már biztosnak látszó választási vereséget. De a 2017. októberi választásokon a szocdemek így is csúnyán leszerepeltek, és Kern munkanélküli lett. Egy ideig ő vezette az ellenzéket Bécsben, ám úgy tűnik, kevés lehetett a fizetés. Ezért új állás után nézett, és erőfeszítéseit siker koronázta, mert az 53 éves politikust beválasztották az Orosz Államvasutak Felügyelőbizottságába. Ő egyébként 2010–2016 között az Osztrák Szövetségi Vasutak vezérigazgatója volt, de Oroszországban a német hírügynökség szerint főként azért becsülik, mert ellenzi a kelet-ukrajnai konfliktus miatt elrendelt uniós szankciókat. Egy közös nyilatkozatban Kern és a német külügyminiszter, Sigmar Gabriel közösen kiálltak az Északi Áramlat gázvezeték mellett. Ahogy fogalmaztak:

Európa energiaellátása Európa ügye, és nem az Amerikai Egyesült Államok problémája.

SCHRÖDER, A „POLITIKAI PROSTITUÁLT”

És ha már Északi Áramlat: ez a projekt ugyancsak egy kancellárhoz kötődik, Gerhard Schröderhez. A német politikus alig néhány héttel a bukása után lett a Gazprom egyik vezetője 2005 októberében. A The Washington Post akkoriban ezt írta:

2005-ben Vladimir Putyin orosz elnök és barátja, Schröder még kancellárként sietve aláírta az Északi Áramlatról szóló megállapodást. Majd néhány hét múlva Schröder lett az ennek megvalósításán dolgozó cég vezetője.

Tehát átvehette a nyugat-európai–orosz Nord Stream AG konzorcium felügyelőbizottságának elnöki posztját. (Az Északi Áramlat gázvezeték-projekt megvalósítását közvetlenül irányító, 2006-ban alapított Nord Stream AG többségi tulajdonosa az orosz Gazprom, 51 százalékkal.) Úgy látszik, az oroszok elégedettek vele, mert részidős munkát kapott a Rosznyeftnél is, de ő képviseli az orosz cégeket a BP-vel folytatott üzletelésben. Így már érthető, hogy a már elhunyt amerikai szenátor, Tom Lantos miért minősítette Schrödert „politikai prostituáltnak”. És hívták őt Armani-politikusnak is, mert szocdem létére büszkén pompázott az olasz divatcég méregdrága öltönyeiben.

WOLFGANG SCHÜSSEL SZINTÉN ÉRDEKLŐDIK AZ ENERGETIKA IRÁNT

A fent nevezett osztrák úriember 2000-2007 között volt Ausztria kancellárja. Ma már többé-kevésbé visszavonult a politikától, de azért például benne van a „bölcsek tanácsában”, amely a Fidesz néppártiságát vizsgálja. Emellett olyan társaságoknál tűnt fel, mint a német RWE, amely Németország legnagyobb energetikai cége, és mint ilyen, kiemelt vásárlója az orosz energiacégeknek. És ha ez nem elég, felügyelőbizottsági állást kapott a Lukoilnál, amely Oroszország egyik vezető kőolajipari vállalata.

KETTŐS MÉRCE: MAGYARORSZÁGOT FOLYTON TÁMADJÁK AZ OROSZ KAPCSOLAT MIATT

Ezeket az urakat senki sem akarja korrupcióval vádolni. Végül is az ő dolguk. Csak érdemes arra emlékezni, hogy az Orbán-kormányt ezekből az országokból milyen intenzíven támadják az orosz kapcsolatai miatt. A tények azt mutatják, hogy nyugati barátaink ismét kettős mércét alkalmaznak.

pestisracok.hu


 

h i r d e t é s