h i r d e t é s

Pórázra akarja tenni a magyar kormány az MTA-t

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pórázra akarja tenni a magyar kormány az MTA-t

2019. június 06. - 08:14

 

Orbán Viktor egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kiterjessze befolyását az tudományos kutatásra, amivel ismét csak kihívja maga ellen az Európai Uniót. - írja a Bloomberg

Orbán Viktor és Lovász László - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A törvényjavaslatot, amely megfosztaná kutató hálózatától az MTA-t, azután terjesztették be, hogy az EP-választás nem hozta meg a várt iránymódosítást az EU-ban a nacionalista erők számára. Azóta a magyar miniszterelnök több engedményt is tett a leginkább vitatott kérdésekben – legalábbis átmenetileg –, ami csökkentheti a brüsszeli megtorlás veszélyét. Ám közben más területeken folytatja a nyomulást hatalma további megszilárdítására. De visszalépett a közigazgatási bíróságok ügyében és Schmitt Mária immár nincs a Sorsok Házának felelősei között.

Viszont Gulyás Gergely a múlt héten bejelentette, hogy az alapvető irányt tekintve nem lesz semmiféle változás, vagyis a miniszterelnök továbbra is példátlan hatalommal rendelkezik. Így nem vizsgálja felül álláspontját a CEU kapcsán sem, vagyis egy tagállam az EU történetében először távozásra kényszerít egy egyetemet.

A magyar kormány pórázra akarja venni a Tudományos Akadémiát, a jobboldali-nemzeti hatalom fokozza erőfeszítéseit, hogy korlátozza a kutatás szabadságát.

A Neue Zürcher Zeitung arról ír, hogy már az Országgyűlés előtt van az indítvány, amely elvenné az MTA-tól a tekintélyes és független kutató intézeteket. A bírálók szerint a cél az, hogy hallgatásra bírják rá a hivatalos politikát bíráló tudósokat. Az Akadémia kiskorúsítását célzó tervek tiltakozásokat váltotta ki idehaza és külföldön is. A lap idézi Bullmant, a strasbourgi szociáldemokrata frakció német vezetőjét, aki a héten megdöbbenését fejezte ki, miután Orbán csapást kíván mérni a tudomány önállóságára és ezzel a demokráciára. Mint mondta, a hatalom nyilvánvalóan azon dolgozik, hogy tökéletes tekintélyuralmi rendszert hozzon létre. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s