h i r d e t é s

Pusztai Erzsébet: A járvány terjedése nem állt meg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pusztai Erzsébet: A járvány terjedése nem állt meg

2021. április 13. - 16:54

Az oltások csak hosszabb távon hoznak változást a fertőzöttségi adatokban, jelenleg ugyanis a legtöbb beoltott az idősek között van, míg az aktív korosztály átoltottsága ennél alacsonyabb - vélekedett az infektológus, hozzátéve: ha az egyéb járványvédelmi intézkedések nem jól működnek, akkor a vírus éppen az aktív korosztályban terjed, ezért aggályos az iskolák újranyitása.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Pusztai Erzsébet az ATV Start című műsorában az iskolanyitással kapcsolatban azt mondta: szerinte ezt a lépést még "meggondolják háromszor". Az infektológus szerint ennél sokkal differenciáltabb megoldásban kellene gondolkodni, például alternatíva lehetne, hogy csak azok a gyerekek menjenek vissza az iskolákba, akiknek a szülei már nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet. Ezekre a gyerekekre pedig olyan tanároknak kellene felügyelni, akiket nem csak beoltottak, de már biztosan védettek is.

Pusztai Erzsébet a teljes nyitást rendkívül veszélyesnek tartja a szülők és a gyerekek szempontjából is.

Szennyvízadatok, négyzetméter alapú korlátozás

Az infektológus elmondta: az, hogy a szennyvízadatok jelenleg stagnálnak, azt mutatja, hogy a járvány terjedése nem állt meg, bár voltak korlátozó intézkedések, amelyek ezt bizonyos mértékig visszafogták, megállítani nem tudták.

A mostani, nyitásnak nevezett lépéssorozat egyben egy észszerűsítés is, hiszen az üzletekben a négyzetméter alapú jelenlét egy fontos eszköz, a korábbi intézkedésekhez képest inkább szigorításnak nevezhető döntés - ezt a korlátozást a szakember szerint az oltópontokon is be kellene vezetni.

Tegnap a Telex arról írt, hogy hatalmas sor alakult ki a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika oltópontja előtt. Ezzel kapcsolatban Pusztai Erzsébet azt mondta: az ehhez hasonló esetek valószínűleg szervezési hiba következményei, de ilyesminek ebben a helyzetben nem szabadna előfordulni.

Kínai vakcina

Sajtótudósítások szerint a kínai járványügy vezetője korábban egy rendezvényen arról beszélt: ha az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítják a kínai vakcinákat, gyengén teljesítenek. Gao Fu elmondta, hogy a kínai oltóanyagok hatásossága többféle megoldással is javítható, példaként említette az adagolás, és a két oltás között eltelt idő újragondolását, az ismétlő oltások számának növelését.

Nem sokkal később viszont a kínai járványügyi központ félreértésnek nevezte azokat a sajtójelentéseket, melyek szerint a központ vezetője elismerte, hogy a kínai fejlesztésű vakcinák alacsony hatékonysággal védenek a koronavírussal szemben.

Pusztai Erzsébet felidézte, hogy már a kínai szakértő megszólalása előtt is jöttek hírek Szaúd-Arábiából, hogy talán egyes embereknek harmadik oltásra lesz szüksége. Az infektológus hangsúlyozta: a vakcináknál egyelőre nem láthattunk harmadik fázisvizsgálatot, hogy milyen arányban alakul ki ellenanyag-termelés a beoltottak között, különösen a 60 év felettieknél.

Ebben a helyzetben a szakember szerint az a feladat, hogy azoknak, akit kínai vakcinával oltották, lehetővé tegyék, hogy később laboratóriumban ellenanyag-vizsgálatot végezzenek rajtuk. Ezzel szerinte sok embert megnyugtatnának, ha viszont a vizsgálatból kiderül, hogy nincs ott az ellenanyag, akkor meg kell teremteni a lehetőségét, hogy ezek az emberek egy harmadik oltást kapjanak.

Azzal kapcsolatban, hogy egy hatodik féle vakcina is érkezik Magyarországra, Pusztai Erzsébet azt mondta: ezek bővítik majd a kínálatot, és bőségesen elegendőek lesznek arra, hogy a magyar lakosságot beoltsák. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s