h i r d e t é s

Putyin és Orbán együtt rombolhatta Trump véleményét Ukrajnáról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Putyin és Orbán együtt rombolhatta Trump véleményét Ukrajnáról

2019. október 22. - 08:49

 

Jelentősen befolyásolhatta Trump amerikai elnök véleményét az ukrán kormányról Orbán Viktor – ezt állítja a Washington Post keddi cikkében. A témával a New York Times is foglalkozik, az írás több névtelenséget kérő forrásra hivatkozik, amikor azt állítja, a nemzetbiztonsági szakértőinek tiltakozása ellenére fogadta május 13-án Washingtonban a magyar miniszterelnököt.

Orbán Viktor és Donald Trump - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Trump Ukrajnával kapcsolatos ügyei már a vele szembeni vádeljárás előkészítéséhez vezettek, és az újságok szerint a magyar kormányfő is megerősíthette Trump gyanakvó hozzáállását Kijevhez. Igaz, az ukrán vezetésről már korábban is rossz véleményt hallhatott személyes ügyvédjétől, Rudolph W. Giulianitól és Putyin orosz elnöktől, ezekre erősíthetett rá Orbán Viktor. Talán ettől is tartott az amerikai elnök két tanácsadója, John R. Bolton (az akkori nemzetbiztonsági tanácsadó) és Fiona Hill, amikor ellenezték a találkozót, az elnök környezete szerint.

A New York Times szerint Orbán nyíltan kritizálta az ukrán kormányt, amiért szerinte elnyomják az ott élő magyar kisebbséget. Nem titkolta azt sem, hogy kormánya igyekszik megakadályozni Kijev fontosabb megbeszéléseit az Európai Unió vagy a NATO képviselőivel. Orbán Viktor washingtoni látogatása is szóba került múlt héten, amikor egy képviselőházi vizsgálóbizottságban zárt ajtók mögött George P. Kentet, az Ukrajnáért felelős külügyminisztériumi tisztviselőt hallgatták meg. A testület annak hátterét kutatja, hogy miért gyakorolhatott nyomást az amerikai elnök Ukrajnára demokrata politikusokkal szembeni nyomozások ügyében.

A Washington Post cikkében hangsúlyozza, hogy nem egyedül a magyar kormányfő véleménye számított. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt a témáról Trump. Kettejükkel folytatott megbeszélései megerősítették azt a képet benne, hogy Ukrajna egy reménytelenül korrupt ország. És úgy tűnik, hogy Trump szerint Ukrajna próbálta aláásni a győzelmét a 2016-os választásokon. A cikk hangsúlyozza, hogy sem Orbán sem Putyin nem bátorította az amerikai elnököt arra, hogy Ukrajnát lehetséges forrásnak tartsa lejárató információra a demokrata elnökjelöltekről. Ahogy nem ez a két politikus írta le Kijevet le, mint cinkost az összeesküvés elméletben a választásokon való beavatkozásról Trump ellenében - mondták a lapnak kormányzati források.

George Kent, a külügyminisztérium helyettes államtitkára a múlt héten tett vallomást zárt ajtók mögött, és kiemelte az orosz és a magyar politikus befolyását, hogy keserítette meg Trumpot az ukrán elnök irányába a július 25-ei telefonhívás előtti hónapokban. Ez a beszélgetés vezetett a vádeljáráshoz.

A kormányzati források szerint azonban a Giuliani által támogatott összeesküvés-elmélet vitte Trumpot arra, hogy lejárató információt kérjen Bidenékről.

Szó volt Ukrajnáról

Azt, hogy Ukrajna volt az egyik téma, már májusban megerősítette David Cornstein az USA magyar nagykövete is a 444.hu-nak. A diplomatának fontos szerepe volt a találkozó összehozásában, ezért ő is ott volt a Fehér Házban. Cornstein hangsúlyozta akkor, hogy az Egyesült Államok komoly támogatója Ukrajnának, szívükön viselik az ukrán nép sorsát, ugyanakkor azt is mondta, hogy megértik Orbán aggodalmát az ukrajnai magyarok miatt, ezért támogatják a magyar ügyet az oktatás és a nyelvhasználat kérdésében.

Volt egy szélesebb körű találkozó, melyen Orbán és Trump mellett Szijjártó Péter külügyminiszter és Bolton vettek még részt. (euronews.com)

 

A KKM reakciója (2019. november 8. 12:59)

Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news.

Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel. 

- írja reakciójában a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtó Főosztálya


 

h i r d e t é s