h i r d e t é s

Putyin: Oroszország sohasem avatkozik be mások politikai életébe

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Putyin: Oroszország sohasem avatkozik be mások politikai életébe

2017. május 02. - 20:03

 

Merkel szerint az oroszok elleni szankciókat csak a minszki megállapodás betartása után oldhatják fel Európában. - írja a propeller.hu.

Forrás: index.hu

Az Oroszország ellen bevezetett európai szankciók feloldása csakis a kelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtása esetén lehetséges

– jelentette ki Angela Merkel német kancellár, miután kedden Szocsiban megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
A közös sajtótájékoztatón Merkel ugyanakkor rámutatott, hogy

nem történt haladás a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében.

Az orosz elnök "szerény eredményekről" beszélt.
Putyin kiemelte: Oroszország és Németország egyaránt megerősítette, hogy az összes érintett félnek be kell tartani a minszki megállapodásokat és hogy "nincs alternatívája" a normandiai formátumnak. Kifejezte reményét, hogy abban Franciaország a választások után is fenntartja szerepét.

Nem lehet új célokat kitűzni a régiek teljesítése nélkül 

– mondta az orosz vezető.

Más elképzeléseik vannak az ukrán konfliktus rendezéséről

A német kancellár ugyancsak arról szólt, hogy

nem célszerű új megállapodást kötni.

Amíg azonban a német vezető arról beszélt, hogy előbb biztosítani kell Ukrajna hozzáférését a saját államhatárához és azután kell hozzákezdeni a politikai rendezéshez és a helyi választások megszervezéséhez, Putyin annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Kijev közvetlen párbeszédbe bocsátkozzon a szakadár köztársaságok vezetőivel.

Merkel elvetette annak lehetőségét, hogy Kelet-Ukrajnában egy ENSZ-misszió vegye át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szerepét, és hangoztatta, hogy utóbbiaknak minden támogatást meg kell kapniuk.

Putyin hangsúlyozta, hogy kárt okozott a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseknek az EBESZ-megfigyelő halála.

Párhuzamos történetek

Putyin – ugyancsak az ukrajnai válsággal kapcsolatban – hangsúlyozta, hogy a világ közvéleményének "nincs joga elfeledni" a három évvel ezelőtti odesszai tragédiát, amikor ukrán nacionalisták oroszajkú tüntetőkre rágyújtották a szakszervezeti székházat.

Az incidensnek 48 halálos áldozata volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tetteseket még mindig nem vonták felelősségre.

A német kancellár közölte, hogy a tárgyaláson a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint, miután a sajtóban jelentések jelentek meg a csoport tagjainak üldöztetéséről. A német kancellár hangoztatta a civil szervezetek és a gyülekezési jog fontosságát, és szót emelt az Oroszországban a közelmúltban betiltott egyház, a Jehova Tanúi mellett.

Angel Merkel és Vlagyimir Putyin a megbeszélésük utáni sajtótájékoztatón Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov  Forrás: propeller.hu

Putyin elmondta, hogy a vendégével folytatott megbeszélésein szóba került a Kreml elleni tüntetések ügye. Az orosz elnök szerint ezek részvevőivel szemben a rendfenntartó erők a törvényes keretek között jártak el, és nagyobb önmérsékletet tanúsítva léptek fel, mint kollégáik az Európai Unióban.

Oroszország sohasem avatkozik be más országok politikai életébe

A tavalyi amerikai elnökválasztás orosz hackerek által történt állítólagos megzavarását firtató kérdésre válaszolva Putyin hangoztatta, hogy Oroszország sohasem avatkozik be más országok politikai életébe.

Reményét fejezte ki, hogy ettől a többi állam is tartózkodik majd Oroszország esetében, történjék a beavatkozás akár közvetlenül, akár civil szervezeteken keresztül.

Merkel közölte, "nem fél attól", hogy kívülről fogják majd befolyásolni a szeptemberi Bundestag-választásokat.

Természetesen az orosz katonai doktrína meghatározó része a hibrid hadviselés.

De határozottan abból indulok ki, hogy Németországban mi magunk fogjuk lefolytatni a választási kampányt 

– mondta. Szavai szerint Berlin "foglalkozni fog a kérdéssel", ha "durva dezinformációt" észlel.

Pártatlanul kell kivizsgálni az áprilisi szíriai vegyitámadást

Putyin elmondta, hogy a tárgyalások során mindkét fél elítélte a vegyi fegyver Szíriában történt bevetését. Egyetértettek abban, hogy szükség van az Idlíb tartományban történt incidens pártatlan kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére.

Az orosz elnök hangot adott meggyőződésének, hogy az Egyesült Államok részvétele nélkül lehetetlen a szíriai válság hatékonyan rendezése. A német kancellár úgy vélekedett, hogy Moszkva és Berlin elmélyítheti együttműködését a terrorelhárítás terén.

Merkel konstruktív partnernek nevezte Oroszországot a G20 csoporton belül. A német kancellár hivatalosan elsősorban azért találkozott Putyinnal, hogy előkészítse a csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóját.
(MTI)

propeller.hu


 

h i r d e t é s