h i r d e t é s

Radioaktív állatok jelentek meg északon, 31 évvel az atomkatasztrófa után

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Radioaktív állatok jelentek meg északon, 31 évvel az atomkatasztrófa után

2017. október 09. - 07:00

 

Lelőttek egy vaddisznót Svédország középső részén, az állatról kiderült, hogy a biztonságos határnál tízszer nagyobb mértékben radioaktív.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A szokatlanul magas sugárzás oka, hogy a vaddisznó olyan területeken élt, ahol még mindig erősen hat a 31 évvel ezelőtt történt csernobili nukleáris katasztrófa. A reaktor 1986-os robbanása után Svédország nagy részét mérgező felhő borította, amely jódból és cézium-137-ből állt. Ezek az anyagok az esővel együtt az ország középső és keleti részein, Gävle környékén erős radioaktív szennyezést okoztak.

A sugárzás mértéke az állatokban, például a rénszarvasokban is folyamatosan csökken, a vaddisznók azonban erősen szennyezett részekről indultak el észak felé, így az ottani disznópopuláció sugárzási szintje is növekszik.

Augusztusban szintén lelőttek egy vaddisznót, amelynek sugárzási szintje 13 ezer becquerel/kilogramm volt. A Svéd Élelmiszerügynökség a biztonságos szintet 1500 becquerel/kilogrammban határozta meg.

A most kilőtt állatban 16 ezer becquerel/kilogramm sugárzást mértek. Ulf Frykman, környezetvédelmi tanácsadó szerint ez az eddigi legmagasabb érték, amivel eddig találkoztak. Eddig 30 húsmintát vizsgáltak meg, és mindössze 5-6 volt a biztonságos határ alatt. Az állatok egészségére ritkán van hatással a radioaktivitás, de azok az emberek, akik fogyasztanak belőlük, nagyobb eséllyel lehetnek rákosak – írja a The Local.

A radioaktivitás mértékegysége a becquerel (Bq). Egy Bq az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el. (faktor.hu)


 

h i r d e t é s