h i r d e t é s

Rendőrökkel csaptak össze a korlátozások ellen tüntetők péntek este Firenzében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rendőrökkel csaptak össze a korlátozások ellen tüntetők péntek este Firenzében

2020. október 31. - 06:07

 

Olaszországban a korházak sorra telnek meg betegekkel, míg a munkanélkül maradtak a Conte féle baloldali-kormány ellen tüntetnek.

Forrás: ladyradio.it

Utcai csatatérré változott Firenze belvárosa péntek este a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen tiltakozók és a rendőrök között, ezzel egy időben Bolognából is megmozdulásokat jelentettek.

Több órán keresztül zajlott a harc a tüntetők és a rohamrendőrök között Firenze utcáin. A hatóságok a város több pontján igyekeztek oszlatni és feltartóztatni a demonstrálók csoportjait.
Az este kilencre meghirdetett megmozdulást közösségi oldalakon szervezték a központ különböző terein. A plakáton a firenzei dóm kupolája látszott lángoktól körülvéve. A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, és a városközpontot több pontot lezárták. Az üzletek kirakatait már délután bedeszkázták.

Dario Nardella polgármester kijelentette, nem hagyja, hogy újfasiszta csoportok szétverjék a várost.
Ennek ellenére a hatszáz főre becsült tiltakozók csoportjai áttörték a kordonokat. Füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel támadtak a rendőrökre. A tüntetők között fiatalok, idősek, munkahely nélkül maradtak is voltak, akik békés demonstrációra készültek, de a zavargások láttán elhagyták a menetet. "Nem vagyunk fasiszták, éhezünk!" - kiabálták.

Hatósági információk szerint szélsőjobboldali csoportok, ultra futballszurkolók keresték a rendőrséggel való összecsapást. Más csoportok szélsőbaloldaliakból álltak, akik "gyilkost" kiabáltak a rendőrökre.
Bolognában is több százan vonultak utcára a kormány korlátozó intézkedései ellen. Célpontok voltak az újságírók is, akiket egyebek közt terroristáknak neveztek.


Forrás: ladyradio.it

Az országban több mint egy hete mindennapossá váltak a demonstrációk: napközben a szakmai ágazatok vonulnak utcára békés megmozdulásokkal, esténként viszont zavargások robbannak ki. Eddig már a többi közt Nápolyban, Torinóban, Milánóban, Rómában és a szicíliai Palermóban csaptak össze tüntetők és rendőrök.

Október közepétől szigorították a korlátozásokat, hétfőtől a vendéglátóhelyeknek este hat órakor be kell zárniuk, bezárták a mozikat, színházakat, uszodákat, edzőtermeket. Kilenc tartományban éjszakai kijárási tilalom lépett életbe. A kormány márciusig befagyasztotta az elbocsátásokat, de a felmérések szerint így is mintegy háromszázezer dolgozó veszítette már el állását. Egy nap alatt több mint 31 ezer fertőzöttet szűrtek Olaszországban, a húszból nyolc tartományban a kórházak már nem tudnak több Covid-19 beteget fogadni.

Sajtóértesülések szerint a Conte-kormány a napi 40 ezres küszöbnél rendelhet el újabb korlátozásokat. (MTI) / origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s