h i r d e t é s

Rendszeressé válhat a szélsőséges időjárás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rendszeressé válhat a szélsőséges időjárás

2017. november 08. - 08:05

 

2017 a három legforróbb év között van azóta, hogy meteorológiai feljegyzések készülnek. Korábban nem tapasztalható szélsőséges időjárást élhetünk meg ezekben a hónapokban és a szakértők szerint, ez csak a kezdet. - írja a Napi.hu

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) január és szeptember között gyűjtött adatai alapján szinte biztosra vehető, hogy 2017 az elmúlt bő egy évszázad három legforróbb éve között lesz – írja a BBC a világszervezet idei klímajelentését idézve. A szakértők vallják, hogy a szélsőséges időjárás az emberi tevékenység okozta légköri felmelegedés újabb bizonyítéka.

A Szén-dioxid tartalom rendkívül magas

A WMO közlése szerint a légkör szén-dioxid-tartalma soha nem volt olyan magas, mint most. A Föld légkörének átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal volt az ipari forradalmat megelőző szint felett. Ha 1, 5 fokra ér, az megsemmisüléssel fenyegeti a világ egyes szigetországait.

2017-ben várhatóan 0,47 Celsius-fokkal lesz melegebb az atmoszféra az 1981-2010 közti három évtized átlagánál. Ez valamivel kisebb, mint a 2016-ban mért 0,56 Celsius-fokos plusz, azaz a legmagasabb különbség, amely mögött jelenleg 2015 áll a második helyen. Összességében az elmúlt három év volt az elmúlt bő száz év három legforróbb éve.

Az ijesztő adatok felsorolásnak messze nincs vége. Ez volt az első év, hogy egy éven belül két négyes kategóriájú hurrikán ért partot az Egyesült Államokban. Az ötös szintű Irma volt a leghosszabb ideig dühöngő hurrikán az ezzel kapcsolatos adatgyűjtés kezdete óta. Hollandiában és az USA Texas államában 1539 milliméter csapadék hullott egyetlen nagy esőben, ami szintén rekord.

Jelentős, nagy emberáldozatot követelő árvizek voltak Sierra Leonéban, Nepálban, Indiában, Bangladesben, Peruban és számos további országban. Ezzel szemben szárazság és hőhullámok sújtották Afrika és Dél-Amerika bizonyos részeit. Szomáliában a mezőgazdasági termelés a termőterület félén 40-60 százalékos kárt szenvedett el. Több mint 11 millió ember szembesült az élelmiszerhiány fenyegetésével Etiópiában, Kenyában és Szomáliában.

Csak a radikális változtatás segíthet

A kiváltó ok a légkör szén-dioxid-koncentrációjának növekedése, ezért radikálisan vissza kellene fogni az emberi tevékenységből származó kibocsátást. Az lenne a minimum, hogy a világ országainak betartsák a párizsi klímaegyezményben vállaltakat.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s