h i r d e t é s

Robbanások Európa legnagyobb atomerőművénél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Robbanások Európa legnagyobb atomerőművénél

2022. november 21. - 04:38

Több lövedék is becsapódott a Zaporizzsjai atomerőmű területére - jelentették az oroszok vasárnap. Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve mindezt megerősítette, és jelezte: szombat este és vasárnap reggel is észleltek robbanásokat.

A zaporizzsjai atomerőmű épületei - Fotó: AFP/Ed Jones

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) "rendkívül nyugtalanítónak" nevezte a robbanásokat, és felszólította a feleket a támadások "azonnali leállítására".

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója közleményében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, és újra sürgős felhívást intézett az orosz, valamint az ukrán félhez is, hogy állapodjanak meg és vezessenek be egy nukleáris biztonsági és védelmi övezetet az erőmű körül.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte elsőként, hogy kétszer is tűz alá vették az ukrán fegyveres erők vasárnap délelőtt folyamán a zaporizzsjai atomerőművet, összesen 14 lövedéket kilőve a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket. A háttérsugárzási szintje a tábornok szerint normális, a keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel. Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Dnyipropetrovszk megyei Marhanec községből érkezett támadást az orosz tüzérség elfojtotta. Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 12 rakétát lőtt ki a zaporizzsjai atomerőműre, amelyek közül hat a reaktor hűtőmedencéjébe csapódott be, kettő pedig a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolójába. A háttérsugárzás szintje Karcsaa szerint normális maradt. Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót tett közzé a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb támadásról, amelyet a felvett hang alapján csecsen harcosok készítettek az egyik épület emeleti ablakából - tudósít az MTI.

Az erőművet az ukrajnai háború kezdete óta több támadás érte, ami miatt le kellett választani a hálózatról, és egyesek a sorozatos támadások miatt nukleáris balesettől tartanak - írja a Sky News.

Oroszország vasárnap reggel már azt jelentette Ukrajnát hibáztatva, hogy Európa legnagyobb atomerőművét lövik. Azt állították, hogy Ukrajna lövedékekkel találta el az erőmű egyik száraztárolóját, de sugárzást nem észleltek. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky