h i r d e t é s

Robbanószerkezet volt a lezuhant drónon - Horvátország magyarázatot vár a magyar mulasztásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Robbanószerkezet volt a lezuhant drónon - Horvátország magyarázatot vár a magyar mulasztásra

2022. március 13. - 14:20

Még inkább felmerül a magyar hatóságok felelőssége annak kapcsán, miért nem lőtték le azt a drónt, amely 40 percig repült a magyar légtérben csütörtökön este, majd Horvátországba repült át, ahol hét perc után lezuhant. A horvát védelmi miniszter közlése szerint ugyanis a drónra egy bomba volt rögzítve.

Forrás: RTE

Mario Banozic horvát védelmi miniszter megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint robbanószerkezet is volt a csütörtökön, Zágrábban lezuhant drónon. Hasonlóképpen nyilatkozott a katonai rendőrség vezetője, Vlado Kovacevic is.

Banozic elmondta, a vizsgálat végső fázisba érkezett, de megállapították, hogy bizonyos maradványokon robbanóanyag-elemeket fedeztek fel. 

"Megtaláltak egy fekete dobozt, ennek alapján várható a repülési adatok megállapítása. Ezt összehasonlítjuk a vizsgálat másik ágával, amelyen a NATO-tagokkal együtt dolgozunk, és rekonstruáljuk a drón útját" – jelentette ki Banožić.

Mint a vizsgálat kimutatta, nem csak a drón, hanem a rajta lévő robbanószerkezet is szovjet gyártmányú volt. Vagyis egyértelműen megállapítható, hogy nem felderítő gépről volt szó.

Banozic közölte, továbbra sem tudni, oroszoké vagy ukránoké volt-e a drón. Előzőleg a 24Sata című lap azt írta, hogy az ukrajnai Vinnyicából szállt fel, de kérdés, ukránok vagy oroszok lőtték-e fel, így önmagában ez nem visz közelebb a megoldáshoz. Mint a horvát védelmi miniszter elmondta, a gép lezuhanásának helyét megtisztították, már teljesen biztonságos, de a rendőrség továbbra is megvizsgálja, hogy maradt-e a gépben veszélyes anyag. Banozic megerősítette, hogy a bomba felrobbant, de egyelőre nem tudni, mikor. "Most ennek az idejét próbáljuk meghatározni" – fejtette ki.

Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol – mint a horvát védelmi miniszter rámutatott szó lesz arról, milyen mulasztásokat követett el a drón kapcsán Magyarország és Románia. Utóbbi területén csak rövid utat tett meg a gép.

"Ha ezt a helyzetet időben észlelték és megoldották volna a szomszédos országokban, ma nem tartanánk itt. Arra fogunk választ keresni, miért történtek a mulasztások. Románia és Magyarország védelmi minisztere aznap azt mondta, hogy értékelik a történteket" - mondta. (24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!