fbpx Román kormányválság - Iohannis elfogadta az igazságügy-miniszter leváltását | CIVILHETES

h i r d e t é s

Román kormányválság - Iohannis elfogadta az igazságügy-miniszter leváltását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Román kormányválság - Iohannis elfogadta az igazságügy-miniszter leváltását

2021. szeptember 02. - 12:18

 

Klaus Iohannis román államfő elfogadta csütörtökön Stelian Ion igazságügy-miniszter leváltását, és Florin Citu miniszterelnöknek azt a javaslatát, hogy Lucian Bode belügyminiszter vegye át ideiglenesen a tárca irányítását - közölte az Agerpres hírügynökség.

Forrás: Székely Hírmondó

 Stelian Ion felmentését Florin Citu miniszterelnök kérte szerda este, miután az USR PLUS szövetséghez tartozó miniszter formai kifogásokra hivatkozva elutasította az Anghel Salignyről elnevezett, 50 milliárd lejes (3500 milliárd forint) keretösszegű fejlesztési program sürgősségi kormányrendelet-tervezetének a véleményezését.
    A román költségvetésből finanszírozott programmal a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik javítására. A program névadója Anghel Saligny román mérnök, aki a 19. század végén a Fetesti és Cernavoda között felépített első romániai Duna-hidat tervezte.
    A miniszter leváltása után az USR PLUS szövetség megvonta a bizalmat Florin Citu miniszterelnöktől, és új kormányfő kijelölésére szólította fel a koalíciót. Ellenkező esetben kilátásba helyezte egy a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány megszavazását.
    Stelian Ion csütörtökön úgy vélte: Florin Citu voltaképpen az USR PLUS kormányból való eltávolítását akarta elérni a leváltásával. Szerinte erre utal az a tény, hogy a tárca ideiglenes vezetését nem egy USR PLUS-hoz tartozó politikusra bízta - ahogy azt a koalíciós megegyezés előírja - hanem a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) tartozó Lucian Bode belügyminisztert bízta meg a feladattal.
    Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a vezető kormánypárt állandó bizottsága csütörtök délelőtt határozatban állt ki Florin Citu miniszterelnök mellett. A testületet a pártnak azok a politikusai hívták össze, akik Florin Citut támogatják a párt szeptember közepén tartandó tisztújító kongresszusán. A tanácskozáson nem vettek részt az újabb mandátumért versenybe szálló Ludovic Orban jelenlegi PNL-elnök támogatói. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s