h i r d e t é s

Sajnálom, hogy nem vagyok Magyarországon élő román

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sajnálom, hogy nem vagyok Magyarországon élő román

2017. december 15. - 11:52

Magyarországon élő román állampolgárok erdélyi vállalkozás-alapítására írtak ki csábító pályázatot Romániában.

A kép illusztráció! - Forrás: welcome2romania.wordpress.com

A legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárok erdélyi cégalapítására írt ki pályázatot a nagyváradi székhelyű Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és az illyefalvi LAM Alapítvány - közölte Nagy Tímea projektmenedzser pénteken az MTI-vel.

Az

önrészt nem feltételező,

több szakaszos pályázat nyertesei 40-40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapnak ahhoz, hogy Romána északnyugati vagy központi fejlesztési régiójának valamelyik városában vállalkozást indítsanak.
A programot a Humántőke operatív programban Románia rendelkezése álló európai uniós forrásokból pénzelik, annak a Diaspora Start Up elnevezésű kiírásnak a keretében, amellyel Románia a külföldön élő állampolgárai hazatérését és otthoni vállalkozásalapítását támogatja.
A projektet tavaly ősszel indította a Ciolos-kormány, lebonyolítására 32 romániai szervezet pályázott sikeresen. A legnagyobb pontszámot elért ROVE projektmenedzsere elmondta: ebben az időszakban jelenik meg valamennyi lebonyolító szervezet pályázati kiírása.
A lebonyolítók között volt olyan szervezet, amely csak a Spanyolországban élőket célozta meg, volt olyan, amely több országot. A ROVE-LAM Alapítvány kifejezetten az Erdélyből elszármazott, Magyarországon élő román állampolgárokat ösztönzi arra, hogy szülőföldjükön teremtsenek munkahelyeket a Magyarországon már működő vállalkozásuk ötletét, illetve az ottani képzésen elsajátított tudásukat, vagy ott szerzett munkatapasztalatukat kamatoztatva.
Azok közül, akik a most kezdődő toborzás során megfelelnek a kiírás követelményeinek, kiválasztják a legjobb 260-at, akik részt vesznek egy online lebonyolítású vállalkozás-fejlesztési képzésen, amelynek a végén mindenkinek meg kell írnia üzleti tervét. A második szakaszban kiválasztják azt a 32 nyertes pályázót, aki megkapja a 40-40 ezer eurós támogatást erdélyi cége elindításához.

A vállalkozásokat csak akkor kell megalapítani, ha nyert a pályázó: a támogatás 75 százalékát előre megkapják, a maradék 25 százalékot pedig akkor, ha teljesítették az üzleti tervet

- részletezte a projektmenedzser. (MTI)