h i r d e t é s

Sanders forradalmi beszédet tartott, de tényleg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sanders forradalmi beszédet tartott, de tényleg

2016. február 02. - 11:57
0 komment

 

Clinton hajszállal vezet, Cruz nyert a republikánusoknál.

thejailhouse.net

Aligha lehetett hallani elnökjelöltségre eséllyel pályázó politikustól olyan beszédet, amilyet Bernie Sanders tartott - írja az Index.

Győzelminek hangzott, bár egyelőre "virtuális döntelenre" áll a küzdelem Hillary Clintonnal Iowában a demokrata elnökjelöltségért folyó harc.

A magát demokratikus szocialistának valló Sandersnek láthatóan jobban örültek hívei, mint Clintonnak a sajátjai. Gyakorlatilag bármit mondott, üdvrivalgás kísérte. Igaz, Amerikának elég meredek dolgokat mondott.

  • Kikelt a korrupt kampányfinanszírozás ellen. Ő az egyetlen akinek nincsen superpackje, támogatását 3,5 millió civiltől szedte össze, nem pedig nagyvállalatok támogatásából.
  • Kikelt a fennálló politikai, gazdasági elit ellen. Igazságtalan, hogy A felső tíz százaléknak annyi vagyona van, mint az alsó kilencvennek. De az még igazságtalanabb, hogy a 20 leggazdagabb embernek annyi vagyona van, moint az Egyesült Államok szegényebbik 50 százalékának.
  • ingyenes felsőoktatást követelt
  • ingyenes orvosi ellátást
  • 15 dolláros minimális órabért
  • kikelt az ellen, hogy a világon az Egyesült Államokban ülnek a legtöbben börtönben, és az elítéltek között a többség afroamerikai és spanyolajkú. "Oktatás kell, nem börtön!" – adta ki a jelszót.
  • Adót kell kivetni a Wall Street spekulánsaira. "Eljött az idő, hogy a Wall Street pénze segítsen az embereken és ne az emberek a Wall Streeten."

És mellesleg politikai forradalmat hirdetett.

Ami sok, az sok – mondta a 74 éves politikussal együtt a főként fiatalokból álló hallgatóság.

Sanders jó érzékkel még pár újbaloldali témát is elővett:

  • egyenlő munkáért egyenlő bért a nőknek is
  • olyan gazdaságot, amely a fosszilis energia helyett a zöldenergiára épít.

Ezzel aztán üzenhetett a republikánus ellenfeleknek is: "Ne azért aggódjatok, hogy elég pénzt kaptok-e a kampányhoz az olajcégektől, hanem a klímaváltozásért, amelytől gyermekeitek, unokáitok élete függ."

Győzelmi beszéd volt ez, még ha az eredmény nem is ismert.

 

index.hu


 

h i r d e t é s