h i r d e t é s

Sik Endre: Marhaság, hogy Orbán a választási vereségtől félne

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sik Endre: Marhaság, hogy Orbán a választási vereségtől félne

2021. április 29. - 18:10

 

Sik Endre szociológust, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóját arról kérdezte a Klubrádió, mit gondol, miért viszi alapítványokba a közvagyont a Fidesz-kormány, és mit szólnak ehhez a szavazóik.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Sik Endre szociológus egyetlen értelmes magyarázatot nem hallott arra, hogy miért lenne bárkinek jó az alapítványi átalakítás, csak az jöhet számításba, amit lehetséges legegyszerűbb magyarázatként gondol: a pénz fölötti ellenőrzés megőrzése. Szerinte nem illik az Orbán-rezsim és ha úgy tetszik, Orbán Viktor saját pszichológiájába sem, hogy előre arra gondol, mi lesz, ha elveszíti a választást, „ez marhaság”.

Azt mondta: ha lenne magyarázat a kormányzat részéről arra, hogy miért van szükség az alapítványi kiszervezésre, ahhoz tudnának viszonyulni hozzá valahogy az emberek.

Mert amilyen magyarázat van, az kísérletet se tesz a valóságos indokok feltárására: Hubay György fideszes országgyűlési képviselő szerint meg kell akadályozni, hogy külföldiek elvegyék a nemzeti vagyont, azaz „soha ne lehessen idegeneké”. El tudjuk képzelni, hogy sorban állnak a külföldi tőkések, hogy lecsaphassanak a magyar egyetemekre? Ez kicsit nevetséges – mondta a szociológus.

A másik magyarázat, hogy a „gyerekeknek” jobb lesz. Először is, mi az, hogy gyerekek? Sik Endre száz éve tanít egyetemen, de eszébe nem jutna kiejteni a száján, hogy gyerekek, ezt is nevetséges félreértésnek tartja azzal kapcsolatban, hogy egy egyetem jobb legyen. Ez a másik: mit értenek azon, hogy jobb lesz? Ezt nem fogja biztosítani az állami fenntartással szemben az alapítványi forma, az egészen mást jelent.

Van szándéka a kormánynak ezzel, csak nem az, amit mond. Mondhatná, hogy hazugság, de ahhoz Esterházy Pétert parafrazálva tudni kellene, hogy mi az igazság. Elhangzik az ellenzék és a szakértők részéről sok minden, ők is csak találgatni tudnak, és szerinte ezek túlbonyolított elképzelések. Az Occam borotvája-elv segíthet, amely szerint a legegyszerűbb magyarázatot érdemes választani.

Úgy látja: tényleg olyan egyszerű a helyzet, hogy azt lehet tudni, hogy idejön az Európai Unióból sok pénz, és afölött rendelkezni kell. Minden, ami ennél bonyolultabb, már nagyon bizonytalan. Az pedig nem illik az Orbán-rezsim és ha úgy tetszik, Orbán Viktor saját pszichológiájába sem, hogy előre arra gondol, mi lesz, ha elveszíti a választást, „ez marhaság”. Erre ő „nem tud és nem akar gondolni” – tette hozzá Sik Endre. (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s