h i r d e t é s

Simonka-ügyek

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Simonka-ügyek

2018. március 17. - 14:42

 

Minden napra egy ügy a Fekete könyvből

Forrás: Blikk

2014-ben a Magyar Narancs mutatta be, hogy Pusztaottlakán Simonka György országgyűlési képviselő, a korább polgármester, hogyan menedzseli azokat a vállalkozásokat, amelyekben rendre a családtagjai, rokonai és ismerősei nyernek pályázatokon közpénzeket.

A Simonka körüli cégek olyan pilotprogramban is szerepet kaptak, amelyet a képviselő menedzselt. A településre az átlag feletti mértékben jutnak állami támogatások. Simonka köre határon átnyúló együttműködési programon keresztül is pénzhez jutott: a 60 milliós összeg fölött rendelkező hazai szervezetek közé bekerült a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány is.

A szervezet kuratóriuma úgy határozott, hogy 24 millió forintért Pusztaottlakán elindítják a közös sajtószolgáltatás a határ menti térség jobb informálása érdekében elnevezésű programot. Erre nem írtak ki közbeszerzési pályázatot, hanem három helyi vállalkozást hívtak meg. Ebből kettő Simonka-közeli volt. A nyertes a Simonka-család érdekeltségébe tartozó Család-Tour Kft. lett, melyben Simonka feleségét, édesanyját is meg lehet találni. Az időközben Likefest, majd Mentor Menedzsment névre váltó vállalkozás az összegért vállalta egyórányi rádióműsor, néhány kiadvány és három médiatréning megszervezését. A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az eljárás során fény derült arra, hogy többszörös összeférhetetlenség állt fenn. Az egyik meghívott cég ugyanis benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói körében, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja pedig a pályázat lebonyolítása idején ügyvezető igazgatója volt a nyertesként kihozott cégnek. A hatóságnál lefolytatott eljárás újabb fordulójában aztán eltűnt az összeférhetetlenségre és az alkalmatlanságra vonatkozó tétel, és 300 ezer forintra mérséklődött a büntetés, amelyet a kisebb, kiírási szabálytalanságok miatt róttak ki.

A Simonkával kapcsolatba hozható Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány később két másik pályázaton azt a Public Sector Kft.-t bízta meg egészségügyi feladatokkal, amely a Mengyi Rolanddal szemben elrendelt nyomozás anyagaiban is szerepel. A cég (amely a cégadatok szerint nem foglalkozik egészségügyi feladatokkal) 17 millió forinthoz jutott az egyik pályázat keretében, egy másik pályázatban 21 millió forintot kapott.

Hadházy Ákos (LMP) később feltárta, hogy a Fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is ugyanezen cég nyerte az egészségügyi szűréssel kapcsolatos közbeszerzést és ugyanazokat a cégeket hívták meg a pályázatra az összes településen. Hadházy ezen felül további ügyekről is beszámolt, ahol Uniós fejlesztési pénzek kerülhettek a Simonka-hálózat közelébe: 22 és félmillió forint közpénz ment paprika- és dinnyekostóltatásra Simonka korábbi cégének. Az ottlakai Magyar Termés Kft (melynek egy időben Simonka György volt a vezetője) 22 millió forintért írt ki közbeszerzést néhány bútorra, a nyertes szintén köthető volt a Simonka-családhoz. Szintén bútort vásárolt tizenkét és fél millióért a Család Tourstól a Paprikakert Tész Kft, amelyben szintén volt Simonkának érdekeltsége.

A Paprikakerthez egy hetvenmilliós eszközbeszerzés is köthető, ahol a győztes szintén Simonkához köthető. A szintén Simonka család érdekeltségébe tartozott Mentor Menedzsment cégtől 24,6 millió forintért rendelt kommunikációs szakértői szolgáltatást az önkormányzati tulajdonú Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás kft. A Start munka mintaprogram keretében pedig az Aktív Klub Kft huszonhatmillió forintért szerzett be eszközöket - a cégben korábban szintén cégvezető volt Simonka.

2017. márciusában előzetes letartoztatásba került Simonka György fideszes országgyűlési képviselő egyik üzlettársa költségvetési csalás büntette miatt. Ez az eljárás Simonka Györgyöt is érinti, de független a fentiektől: a becsődölt Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel van összefüggésben. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány, továbbá települési önkormányzatok által megvalósított egészségfejlesztési pályázatok kivitelezése kapcsán Hadházy feljelentés alapján elrendelt nyomozást a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja 65007-176/2017. bűnügyi számon, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018 . június 10. napja, ami meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsított felelősségre vonására eddig nem került sor. Simonka György parlamenti padtársa, Varga Gábor körül is hasonló rokoni-üzleti háló tárható fel. A Magyar Nemzet szerint összesen 973 millió forint kárt okozott a Simonka tulajdonában lévő Magyar Termés TÉSZ Kft.

 

Forrás: http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-kihalt-zsakfalu-ahol-milliomospolgarmester-uralkodik-89130, http://www.parlament.hu/irom40/19638/19638-0001.pdf, https://mno.hu/belfold/kozel-egymilliard-forint-kart-okozott-simonka-gyorgycege-2402574

 

A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítették. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak.


 

h i r d e t é s