h i r d e t é s

TAO - Társaságiadó-kedvezményből juttatott támogatások

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

TAO - Társaságiadó-kedvezményből juttatott támogatások

2018. március 15. - 16:18

 

Minden napra egy ügy a Fekete könyvből

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A kormány a társasági adó szabályozásának (1996. évi LXXXI. törvény) átalakításával lehetőséget teremtett arra, hogy az adózók kedvezményezett célokra tegyenek felajánlást a filmalkotások támogatására, az előadó-művészeti szervezetek támogatására és bizonyos látvány-csapatsportok támogatására terén.

A támogatási célok kiválasztásánál (pl. a sportágak kiválasztásánál) politikai kézivezérlés érvényesül, a rendszer átláthatatlansága pedig komoly korrupciós kockázatot teremt. A TAO-rendszer bírálói szerint a közbeszerzéseken nagy összegeket elnyerő cégek vásárolják meg a helyi sportklubok milliárdos támogatásával a politikai döntéshozók jóindulatát, miközben a sportklubok a rendszerben elérhető pénzek miatt nincsenek motiválva arra, hogy piaci alapon működjenek, illetve a támogatások megszerzése érdekében különböző módokon trükköznek.

A Transparency International 2015. októberi jelentése szerint a látványsportágak átláthatatlanul jutottak négy év alatt 200 milliárd forint támogatáshoz. A tanulmány szerint a TAO-rendszerben folyósított pénzek a kormány állításával szemben nem magánadományok, hanem közvetett állami támogatások, így rájuk a közpénzre vonatkozó szabályok vonatkoznak. Így kezeli azt az Európai Bizottság és a Kúria 2017. októberi ítélete is ezt támasztja alá. Az akkor megállapított 200 milliárd forintból 75 milliárdot a labdarúgás kapott. Az összeg 12 százalékát a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak juttatták, miközben összesen nagyjából 1100 klub osztozott a pénzeken. A felcsúti stadion 3,1 milliárdos költségvetéséből 2,55 milliárdot fedezett a TAO-támogatás, de Seszták Miklós fejlesztési miniszter választókerülete, Kisvárda is 1,26 milliárd forintot kapott 2015-ben. Kormányközelinek tekinthetjük a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft.-t és a Szolnoki MÁV FC Kft.-t is, melyek 2011 óta Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd tulajdonában vannak. Ő Simicska Lajos üzlettársa volt többek között a Közgép nevű építőipari vállalkozásban. A pénzek politikailag motivált elosztásának gyanúját az is erősíti, hogy a sportszövetségeket kormánypárti politikusok irányítják. A röplapda esete jól mutatja a politikai kapcsolatok fontosságát. Bánki Erik (Fidesz) úgy nyújtotta be a sportág számára kedvező, a TAO-rendszert bővítő javaslatot, hogy felesége a szövetség Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságának elnöke. Egy, a családhoz köthető cég számára a Szövetség nem sokkal később 1,1 milliárdos keretet hagyott jóvá.

A kritikák ellenére 2016 őszén a Nemzetgazdasági Minisztérium sürgősséggel beterjesztett és megszavazott törvénymódosítása szerint adótitok, hogy ki mire kapott adókedvezményt, illetve adótitok az összes olyan felajánlás is, amelyek leírhatóak az adóból. A TAO-pénzek átláthatóságáért folytatott közérdekű adatperek jogerős ítéletei ellenére a támogató cégek kiléte a mai napig ismeretlen, sőt 2017-ben is készült olyan törvénytervezet, amely tovább nehezítette volna a TAO adatokhoz való hozzáférést. Okkal feltételezhető, hogy ezek a gazdasági szereplők politikai kapcsolataik okán csatornázzák a sportba az egyébként a költségvetésbe befizetendő társasági adójukat. A 24.hu számításai szerint 2017 tavaszáig 415 milliárd forint társaságiadó-bevételről mondott le az állam. A sporttámogatás összege évről évre nő, 2016-ban 99 milliárd volt. A 2017-es költségvetésben a kormány 82-92 milliárd forintos kieséssel számolt, 2018-ra pedig 76-86 milliárddal. A miniszterelnök által alapított, Mészáros Lőrinc tulajdonolta felcsúti utánpótlásnevelő központ a mai napig a legtöbb TAO-támogatást jegyezheti a klubok közül.

A színházak TAO-pénzei Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint nem azokhoz jut, akik meg is érdemelnék, és rászorulnak, hanem azokhoz, akik “ügyesek”. A szakmai szervezetek a TAO-rendszer újragondolását, a pályázati folyamat nagyobb nyilvánosságát tartják kívánatosnak. Az előadóművészeknek juttatott TAO-pénzekkel kapcsolatban is felvethetők a torz kiválasztással és az átláthatósággal kapcsolatos fenti aggályok.

 

Forrás: https://g7.24.hu/tag/tao-tamogatas/, http://k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/tao-penzek, https://transparency.hu/hirek/vegervenyesen-pert-nyert-a-ti-kozpenz-a-tao/, https://www.mlsz.hu/hir/a-tao--palyaztatasrol

A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítették. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak.


 

h i r d e t é s