h i r d e t é s

Sok munka és kihívás vár Király Józsefre 2021-ben

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Sok munka és kihívás vár Király Józsefre 2021-ben

2020. december 30. - 11:11

Korábbi cikkünkben a 2020-as évben elvégzett feladatokat vettük sorra Király Józseffel, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának tagjával, a Belváros és Árpádváros megválasztott önkormányzati képviselőjével. Abban a cikkben már kitekintést kaphattunk részben a jövőbeli feladatokról, ebben az interjúban pedig jobban kibontjuk azokat.

Korábbi cikkünkben a 2020-as évben elvégzett feladatokat vettük sorra Király Józseffel, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának tagjával, a Belváros és Árpádváros megválasztott önkormányzati képviselőjével. Abban a cikkben már kitekintést kaphattunk részben a jövőbeli feladatokról, ebben az interjúban pedig jobban kibontjuk azokat.

Milyen tervei vannak rövid távon a választókörzetében?

Ami az értékelésemben már szerepelt, a hulladékgyűjtők körüli áldatlan állapotok felszámolása, és egy mindenki számára elfogadható és megvalósítható megoldás széleskörű kidolgozása az egyik legsürgetőbb feladat. A felméréseket el kell végezni, hogy mekkora kapacitásra van szükség pontosan és az elszállítást is ennek fényében kell megoldani, optimalizálni. Ha pedig szükséges, mint ahogy arra már van is példa a Rávágy téren, akkor a környezetbe illő módon kell zárható egységeket kihelyezni. Ebben a város is partner, úgyhogy biztosan előre fogunk tudni lépni záros határidőn belül.

Másik dolog, hogy egyre több kutyatartó lakos jelzi számomra, hogy nincs elégséges számú kutyafuttató a belvárosban. Gondolkozunk azon, hogy az Árpádvárosban a II. Rákóczi Iskola környékén található nagy kiterjedésű zöldfelületen létesítünk egyet. Ott a Lions Clubnak köszönhetően elkészült az Érzékelések Kertje, továbbá egy mozgássérülteknek szánt játszótér is hamarosan megvalósulhat, így teljes rekreációs funkciót kapna az a része a városnak. A másik lehetséges helyszín a vasútkert lehetne.

Szinte az egész választókörzetet érintő kérdés a zöldfelületek gondozása, fásítás, vagy az öreg fák leváltása. Egyik legjobb példa erre a Nagykőrösi utca, ahol véleményem szerint feltétlenül el kell kezdeni a fák leváltását, hiszen a jelenlegi állapot már sem a fáknak, sem a járdáknak nem kedvező. Ebből biztosan lesz vita, de elkerülhetetlen, hogy megkezdjük a közös gondolkodást. 
Ehhez kapcsolódó középtávú terv magának az utcaképnek a megújítása. Az első 70 méteren a volt Bőrkórház és a régi Posta Bank megújul egy magáncég által, erre kapcsolódhatna rá a város, és még egy 20-30 méterrel, egészen a Csokonai utcáig megújulhatna a teljes utcafront. Nagyon fontos lépésnek tartanám, ha ezt tavasszal el tudnánk indítani. 

Térjünk át a hosszabb távra szóló feladatokra. Ott mik szerepelnek?

Régóta témám már, és számtalanszor szóvá tettem közgyűlésen is, hogy a távolsági buszokat ki kell vinni a belvárosi forgalomból. Ennek a koncepciója már folyamatban van, bízom benne, hogy konstruktív tárgyalások után minél előbb ebben is tudunk eredményeket felmutatni. 

A Kisfaludy Háznál a szökőkút kérdését is rendezni kell a sétányon, többen kerestek a Dobó körútról, hogy méltatlan állapotban van. Feladatunk, hogy a rekonstrukciónak nekivágjunk. 

A Luther Palota ügyét is rendezni kell az Evangélikus Egyházzal karöltve. A városnak a KIK-FOR Kft. kezelésében is vannak ott bérlakásai, így ez közös feladatunk lesz. Tettem már lépéseket, hogy meginduljon az együttműködés. Mindenesetre az épület jelenlegi állapota méltatlan a főtérhez, és minél hamarabb cselekednünk kell. 

Az Árpádvárosban és Belvárosban a parkolóhelyek rendezésére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ugyanis rendezetlensége nem elfogadható. Az ott élők bevonásával kidolgozzuk a koncepciót, és forrást is kell találnunk rá, de én úgy gondolom, hogy lesz olyan megoldás, ami mindenki számára elfogadható. Az is terveim között szerepel, hogy kintebb eső részeken, például a Béke téren, Budai kapunál, Ceglédi útnál, Kurucz térnél létrehoznánk nagyobb parkolókat, ahonnan aztán gyalog vagy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető lesz a belváros, így a forgalom is csökkenne a körúton belül. 

Ahogy azt már a korábbi interjúban jeleztem, el kell kezdeni a belváros tehermentesítését a gépjármű forgalom alól. Felül kell vizsgálni a csomópontokat, netán további körforgalmak bevezetését kell alkalmazni, és a kiskörút jelenlegi létjogosultságát is újra kell gondolni. Ehhez kapcsolódva a kerékpárutak és járdák kiépítésének összehangolása vár ránk. Ez egy nagyon komplex feladat, biztosan nem egyik pillanatról a másikra fog megvalósulni, de már 2021-ben neki kell kezdeni a munkának, főleg a tervezési folyamatoknak. Ez egyértelműen városházi feladat, de ezt meg kell előzze egy koncepció, amiben a lakosság véleményét is ki kell kérni. 

A városközponti rendezvények tekintetében is felül kell vizsgálni, hogy mit és hol rendezünk meg. Látható volt az elmúlt évek során, hogy nem mindig sikerült az igényeket összefésülni a megvalósítással, nem volt meg a megfelelő komfortérzete az embereknek. Erről is mindig volt vita, de bizonyos rendezvényeket nem biztos, hogy a főtéren kell megrendezni. Ezt is meg kell vitatni a városlakókkal, fontos bevonni őket ebbe a párbeszédbe. 

Az biztosan látszik, hogy a városüzemeltetésre és a fenti gondolatok megvalósítására 20-30%-kal nagyobb városi büdzsé lenne szükséges, akkor tudnánk egy olyan színvonalon dolgozni, hogy az mindenki számára megelégedésre adjon okot. 

A vírushelyzet miatt számos dolog lelassult a tervezések, fejlesztések kapcsán, de ahogy azt közgazdászok szokták mondani, minden válság után várható egy felfutás, amiben szeretnénk mi is jeleskedni majd, és élni a lehetőséggel, hogy a kecskemétiek profitáljanak belőle. Ugyanakkor a jelenlegi kormányzati döntések nagyban megkérdőjelezik városunk kiegyensúlyozott működését és a tervek megvalósítását.

A KTE-pálya sorsáról van-e mostanában beszélgetés a magántulajdonossal?

Sokadik tulajdonosa van már a területnek, és eddig nem sikerült megtudnunk fejlesztési szándékaikat. Fel kell élénkíteni a kapcsolatot, és ha az új tulajdonosnak nincsenek különösebb tervei, akkor nekünk kell egy olyan ajánlatot tenni, amivel a kecskemétiek használatba vehetik sportolásra, rekreációs célokra a pályát a végleges beépítésig annak érdekében, hogy álljon parlagon.