h i r d e t é s

Sokkolta a csillagászokat a Vénuszról készült fotó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sokkolta a csillagászokat a Vénuszról készült fotó

2021. március 01. - 08:51

 

A NASA Parker Solar Probe űrszondája egy egész életre szóló szuvenírt küldött a Földre az Esthajnalcsillagról, miközben éppen a Napot tanulmányozta.

NASA hivatalos weboldala szerint a szóban forgó fényképet a szonda 2020. július 11-én készítette. A felvételeken tökéletesen kivehető a Vénusz felszíne nagyjából 12 ezer kilométeres távolságból, ami nem lenne túlságosan eget rengető szenzáció, a fotó mégis felkeltette a tudósok figyelmét.

Az egység a fedélzetére szerelt Wide-field Imager (WISPR) nevű készülékkel lőtte a fényképet, amit elsősorban a Nap koronájának feltérképezésére terveztek, a NASA viszont képes volt az egység segítségével egy bolygó hőmérsékleti információit is rögzíteni – ez korábban még egyszer sem sikerült a mérnököknek.


Fotó: NASA

“A WISPR-t a látható fénnyel kapcsolatos megfigyelésekre szabtuk át. Arra számítottunk, hogy csupán felhőket láthatunk majd a felvételeken, végül a felszínt is lencsevégre tudtuk kapni” – magyarázta Angelos Vourlidas, a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának professzora, egyben a WISPR projekt vezetője.

A bolygó közepén egy sötét részt láthatunk, amit Aphrodite Terrának hívnak – ez a Vénusz legnagyobb hegységekkel tarkított területe. Azért rendelkezik sokkal feketébb árnyalatokkal, mert az ebben a térségben uralkodó átlaghőmérsékletek 30 Celsius-fokkal alacsonyabbak a környékbeli régiókhoz képest.

Habár az űrszonda meglepő módon alkalmas arra, hogy a Vénuszt is részletesen megvizsgálja, Parker elsődleges célja még mindig a Nap nyomon követése.

Az űrszonda legutoljára február 20-án haladt el a Vénusz mellett, ezáltal megkezdte hét évig tartó missziója során immáron sokadik küldetését a Nap felé. Lehetséges, hogy egy éven belül újabb fantasztikus képekkel kápráztatja majd el az asztronómusokat a szerkezet. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s