h i r d e t é s

Sötét jóslat érkezett: Megtörténhet, hogy teljes erővel beüt az összeomlás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sötét jóslat érkezett: Megtörténhet, hogy teljes erővel beüt az összeomlás

2019. június 12. - 10:10

 

Három kimenetelt vázoltak fel a CITI stratégiái. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Nagyot mentek az elmúlt napokban az amerikai indexek, a Dow Jones hat egymást követő kereskedési napon emelkedett. De a Citigroup stratégái arra figyelmeztetnek, hogy a kereskedelmi háború miatt még mindig fennáll a medve piac kialakulásának veszélye, ha a vámokkal kapcsolatos viták nem rendeződnek.

A Citi elemzői szerint a kereskedelmi viták olyan irányba mennek, ami aggodalomra ad okot, vagy legalábbis fokozott figyelemmel kell követnünk az eseményeket. Fennáll annak a lehetősége, hogy az Egyesült Államok legalább átmenetileg megemeli a vámokat a teljes kínai importra. Ha pedig Trump a kemény vonalat folytatja, az akár elhozhatja a medve piacot is az amerikai tőzsdéken, vagyis 20 százalékot eshetnek az indexek az idén beállított csúcsoktól. 

A kereskedelmi viták jelentik a legnagyobb kockázatot a globális gazdaságra. Ezt figyelembe véve a Citi elemzői három lehetséges szcenáriót vázoltak fel, a hónapban esedékes G20-as csúcsra várva: 

1. Lesz kereskedelmi megállapodás

Ebben az esetben a Citi elemzői szerint az amerikai indexek emelkedhetnek, a feltörekvő piacok tőzsdéivel együtt, ahogy javulnak a globális gazdasági kilátások. Az S&P 500 index 2900 pontra ugorhat, ami a jelenlegi szintekről kevesebb mint fél százalékos emelkedésnek felel meg. Az amerikai 10 éves kötvényhozam 2,5 százalék körül alakulhat, az arany árfolyama pedig 1300 dollár környékére csökkenhet. A dollár valamelyest gyengülhet, de a Fed-kamatvágással kapcsolatban mérséklődő várakozások gátat szabhat a komolyabb gyengülésnek. 

2. Nem lesz kereskedelmi megállapodás, sem kamatvágás

Ha a kereskedelmi viták nem rendeződnek és a Fed kamatcsökkentése is elmarad, akkor beköszönthet a medve piac az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 index 2350 pontig eshet, ami a jelenlegi szintről 18,6 százalékos mínusznak felel meg. A 10 éves amerikai kötvényhozam 1,5 százalék körül alakulhat, közben az arany árfolyama 1600 dollárig emelkedhet. Erre a szcenárióra a dollár erősödését várják a Citi stratégái. 

3. Nem lesz kereskedelmi megállapodás, viszont a Fed 75 bázispontos kamatcsökkentést visz véghez

Ha ez így történik, akkor a részvényindexek új csúcsra mehetnek, de nem mindegyik szektor teljesít majd jól. A 10 éves amerikai államkötvényhozam 1,75% és 2% között lesz és a hozamgörbe meredekebbé válik. A dollár gyengül, az arany árfolyama pedig az 1500 dolláros szinthez közelít. 

Egyelőre jól alakul az év az amerikai tőzsdéken, masszív emelkedések vannak idén az amerikai indexek mögött, az S&P 500 közel 16 százalékos pluszban áll az év eleje óta, a Dow 12 százalékot, a Nasdaq közel 19 százalékot emelkedett. 

portfolio.hu


 

h i r d e t é s