h i r d e t é s

Szász János: Segítened kell, hogy kijussak ebből az országból

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szász János: Segítened kell, hogy kijussak ebből az országból

2023. március 27. - 17:11

Szász János film- és színházrendező új előadásán dolgozik, amit Washingtonban, az Arena Stage-en fognak bemutatni. Hazája elhagyásáról, a rendezői létről és a kultúrpolitikáról mesélt a Postnak.

Szász János. - Fotó: Illyés Tibor / MTI

The Washington Post online kiadása interjút készített a nemrég az Egyesült Államokba költözött rendezővel, amiben arról mesélt többek között, hogy Magyarországon a zsidósága miatt támadták.

Arról is szó esik, hogy szereti az országot és a kultúráját, de a jelenlegi helyzetben nem akarja, hogy a gyermekei itt nőjenek fel. Az általános politikai kérdésekről nem akart nyilatkozni, de kultúrpolitikai témakörben elmesélte, hogy borzasztóan zavarja az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt.

Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok. Senki sem mondhatja azt nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki.

– mesélte Szász János. Hozzáteszi:

Szeretem az országot, de nem akarom, hogy a gyermekeim Magyarországon nőjenek fel.

Menekülés és új esély

A magyar rendező Tony Kushner Angels in America című, Pulitzer- és Tony-díjas művén dolgozik az USA fővárosában, Washington DC-ben. Szász Jánossal korábban készítettünk interjút

Már akkor is arról mesélt, hogy kifelé tart az országból, mivel a jelenlegi helyzetet szinte reménytelennek látja. 2022-ben családostul költözött ki az Államokba, azóta ott él. Most egy nagy horderejű művön dolgozik, amely az USA AIDS-krízisét járja körbe a nyolcvanas években.

A rendező 2022 tavaszán a Svéd Királyi Színházban elért sikereiről számolt be az Indexnek.

Mivel filmjei és darabjai nemzetközi elismerést biztosítottak számára, Szász az évek során jó kapcsolatot alakított ki az amerikai Philip Arnoulttal, a Nemzetközi Színházfejlesztési Központ alapítójával, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy az amerikai színházi élet szorosabb kapcsolatot alakítson ki a közép- és kelet-európai színházakkal.

A The Washington Post cikke szerint Szász János – aggódva a Magyarországon egyre növekvő antiszemitizmus miatt – azzal kereste meg kollégáját:

Philip, segítened kell kijutnom ebből az országból, a dolgok egyre szörnyűbbé válnak!

Miután megtörtént a rendező lakásának ominózus házkutatási esete, a baltimore-i Nemzetközi Színházfejlesztési Központ művészeti vezetője, Molly Smith eldöntötte, hogy közbelép, és áthozza Szászt az Államokba.

Ez 2021-ben meg is történt. Három hónapot töltött Washingtonban, kapcsolatokat alakított, majd 2022-ben már feleségével és két fiával – felnőtt lánya továbbra is Budapesten él – az USA fővárosába költöztek, a rendező pedig nekilátott művészi pályáját az Egyesült Államokban továbbépíteni.

A Post újságírója szerint, bár többször nehézségekbe ütközött, mivel a kulturális különbségeket még szoknia kell, a kollégák hatalmas tisztelettel fordulnak a rendező felé – akinek korábbi művei közül több is nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, például A nagy füzet. Szász János egy olyan gondolkodást képvisel, amely szokatlan Amerikában, ehhez példának azt hozza fel, ahogy Kushner engedélyét kérte az Angels in America felhasználásához.

Valószínűleg úgy gondolta, hogy az aláírását kérem majd

– mesélte a rendező, aki ezzel szemben – a saját koncepciójának ismertetése után – az író áldását kérte.

Erre igazán büszke vagyok. Ez nem egy akármilyen aláírás. Ez az ő áldása. Nagyon fontos, hogy találkoztunk.

Szász János előadását március 24-én mutatták be Washingtonban, az Arena Stage-en, és április végéig tartják műsoron. (msn.com)/Index