h i r d e t é s

SZAVAZZON! Ön szerint az utak kotrása, homokozása biztosítja-e biztonságos közlekedés feltételeit?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
2019. január 09. - 06:42

 

Télen eshet a hó, és, ha esik, más vezetési stílust követel meg a helyzet minden járművezetőtől. Vannak, akik már egy nagyobb eső miatt lassítanak, másokat pedig a hó látványa megrémít és ezért lassabban haladnak. 

Ha leesik a hó, azonnal ellepik a havas utakról készült fényképek a közösségi médiát. Ezzel együtt sok helyen beindul a képek alatt a kommentcunami. Valaki a többi autóst szidja, mert lassabbak ilyenkor, mások pedig az önkormányzatokat vagy a közútkezelőt kezdik el felelősségre vonni a takarítás hiánya vagy lassúsága miatt.

Nem szeretnénk igazságot tenni a két érvelés között, de az biztos, hogyha esik a hó, akkor a hókotrók sokszor felemelt tólólappal közlekednek (ennek is megvan az oka, amelyről ide kattintva olvashat - a szerk.) és mivel nem egyszerre esik a hó az országban, ezért senki nem várhatja el, hogy havas időben mindenhol egyszerre legyen letakarítva az út.

A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár 2–5 óra is lehet, ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll, addig pedig télies útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni.

Mindent figyelembe véve társaságunk folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

- írja a Magyar Közút

Téli tanácsok közlekedőknek >>

 

Címlapkép: Magyar Közút Nonproft Zrt.


 

h i r d e t é s