h i r d e t é s

Szerdán katasztrófahelyzet lesz Pécsett - nyugalom, csak gyakorlat lesz!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szerdán katasztrófahelyzet lesz Pécsett - nyugalom, csak gyakorlat lesz!

2019. október 11. - 13:57

 

A Pécsi Tudományegyetem és Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködése.

Illusztráció: szabadpecs.hu

A Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a korábbi eredményes szakmai együttműködés folyatatása érdekében az idei évben szerződésben újította meg a jó gyakorlat folytatásának szándékát. 

Ennek az új szerződésnek az első eseménye a "Műemlék 2019" nevű műemlékvédelmi gyakorlat, melynek fő célja a műemlékek megóvása, illetve a mentési gyakorlat olyan - elsősorban természeti - katasztrófahelyzetben, ahol sérülhetnek ezen felbecsülhetetlen értékeink és az éppen ott tartózkodó emberek.

Az esemény egészségügyi szakmai részét a korábbi hasonló pécsi programokhoz hasonlóan a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete szervezi, a kar Humán Páciens Szimulációs Központjának bevonásával a Rektori Kabinet felkérésére. Az előre megírt reális forgatókönyv alapján heves esőzések és széllökések következtében sérül a Pécsi Püspökség épületének tetőszerkezete, az onnan leeső gerendák és cserepek betörik a Cella Septichora üveg tetejét, víz tör be a látogatóközpontba, továbbá vendégek és dolgozók is sérülnek. 

A sérültek kimentését a BM Katasztrófavédelem végzi, majd átadják az elsődleges helyszíni ellátóknak, akik a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar III. és IV. éves mentőtiszt hallgatói lesznek. Ők fogják a szakszerű elsődleges ellátást és a kárhely egészségügyi felszámolását elvégezni. Az élő imitátorokat a Magyar Vöröskereszt közreműködésével biztosítjuk. 

A gyakorlatra 2019. október 16-án 08:50-10:00 óra között kerül sor a Cella Septichoraban és közvetlen környezetében, azonban annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára is követhető és élvezhető legyen, egy ledfalon kerül kivetítésre az esemény (Szepesy Ignác szobor előtti terület). 

Az idei eseménynek a különlegességét még az is adja, hogy az Európai Újraélesztési Tanács által indított „Indíts újra egy szívet!” kezdeményezés napja is ez egyben, amihez az idei évben a Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége is csatlakozott ezzel hangsúlyozva az újraélesztés jelentőségét.

A program után lehetőség nyílik az érdeklődők számára az ellátókkal és imitátorokkal való találkozásra és az újraélesztés alapjaival való megismerkedésre.  

 


 

h i r d e t é s