h i r d e t é s

Szeszélyes csütörtök jön: nyakunkba zúdulhat az eső, de napsütésben is bízhatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szeszélyes csütörtök jön: nyakunkba zúdulhat az eső, de napsütésben is bízhatunk

2019. április 11. - 06:03

 

A következő napokban megérkezik a lehűlés, az eső azonban igencsak szeszélyes területi eloszlásban lesz jellemző! Lesz, ahol akár 10 mm is esik, néhol pedig egy csepp sem fog... - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mónus Márton

Csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás, elszórtan lehet eső, zápor, keleten néhol zivatar.  Délután az erősen felhős időben helyenként záporok, keleten néhol zivatarok alakulnak ki. Az élénk északias szelet többfelé erős lökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet nyugaton csak 8, 10, máshol 14, 18 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön egy érkező kettősfront határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet. Szívpanaszok jelentkezhetnek, fájhat a fejünk, és többen lehetnek figyelmetlenek, az utakon pedig fokozódik a balesetveszély. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön előbb csak délen, délnyugaton, aztán máshol is kettősfronti hatás érvényesül. Élénk, néhol erős északias légmozgás kapcsolódik még a fronthatáshoz, ez pedig többeknél okoz különféle humánmeteorológiai panaszt. Amennyiben arra érzékeny, akkor önnél is fejfájás, migrén jelentkezhet, melyet még az élénk légmozgás is fokozhat. Ingadozhat a vérnyomása, a szívbetegek állapota romolhat. Előfordulhat, hogy az éjszaka álmatlanul forgolódott, emiatt pedig nehezen ébred – mindez az egész napjának hangulatára rányomhatja a bélyegét, ráadásul a felhős tájakon még lehangoltságot is tapasztalhat. A gyerekek is nyűgösebbek lehetnek a szokásosnál, ezért egész nap érdemes jobban figyelni rájuk.

A szeles időben csökken a szabadtéri hő- és komfortérzet, azonban hidegre nem kell készülni. Legjobb, ha rétegesen, jól variálhatóan öltözik, és az esernyőre is szükség lehet.

A délután második felében már mindenhol felerősödik a fronthatás, ráadásul a következő napok is változékonyan telnek, ezért kimondottan javasolt minden alkalmat is kihasználni a pihenésre.

A felhősebb időben az UV-sugárzás még a déli órákban is mérsékelt marad, a pollenek azonban okozhatnak tüneteket az allergiások körében. Anyárfa, a tölgy és a nyírfa pollenje található meg nagyobb mennyiségben a levegőben, így amennyiben ezekre érzékeny, akkor a séták során is kerülje el az erdős területeket, illetve inkább reggel és estefelé legyen kint a szabadban.

A közlekedésben az élénk, erős légmozgás a járművek menetstabilitását csökkentheti, valamint a záporok területen a nedvessé váló útburkolaton növekszik a féktáv, csúszóssá válik az aszfalt. A front miatt sokan figyelmetlenebbek, fokozott figyelemmel közlekedjen az utakon!

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ingerlékenység. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s