h i r d e t é s

Szigorítaná az internet ellenőrzését Oroszország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szigorítaná az internet ellenőrzését Oroszország

2019. november 03. - 06:42

 

Életbe lépett pénteken a Sovereign Internet néven elhíresült orosz törvény, amelynek értelmében egy válsághelyzet esetén Oroszországot le lehetne kapcsolni a globális internethálózatról.

Forrás: Euronews

A jogszabály olyan nemzeti rendszer felállítását írja elő, amelyben az információáramlást az országon belül lehetne tartani és így ellenőrzés alá is lehetne vonni.

Bírálói attól tartanak, hogy a kormány kritikusai elhallgattatására fogja majd felhasználni a jogszabályt. Az orosz duma információs politikáért felelős bizottságának elnöke szerint a törvény célja a stabilitás:

Megteremti az orosz internet stabil működésének feltételeit bármilyen kívülről jövő támadási kísérlet esetén.

A törvény kritikusai attól tartanak, hogy a Kreml egy olyan tűzfalat fog kialakítani, mint amilyet Kína használ.

"Az internet szigorú szabályozásának irányába haladnak" - véli ez az internetes szakértő.

Ez a törvénycsomag lehetővé teszi majd az orosz médiahatóságnak, hogy egy kicsit hatékonyabban ellenőrizze az internet orosz nyelvű tartalmait. Azzal az ürüggyel fogadták el a jogszabályt, hogy meg kell védeni az országot a kiberfenyegetésektől.

Az orosz állami médiában nincs túl sok információ a törvényről. A Reuters újságírója megkérdezett néhány moszkvai járókelőt arról, hogy hallottak-e már az új törvényről. Mindenki ugyanazt válaszolta: nem.

A törvény lehetővé teszi majd a kormány számára, hogy bírói hozzájárulás nélkül tiltson le tartalmakat, így a felhasználók sem tudják majd, milyen információ és miért nem elérhető számukra. (Euronews)


 

h i r d e t é s