h i r d e t é s

Szlovákia ékszerdoboza a lángok martalékává lett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szlovákia ékszerdoboza a lángok martalékává lett

2023. március 21. - 06:02

Óriási veszteség érte a hétvégén az UNESCO világörökségi listáján szereplő felvidéki Selmecbányát. 

Forrás: Orosz Örs/Facebook

A belvárosban hatalmas tűz pusztított, melynek következtében több múzeum, étterem és egy kulturális központ tetőszerkezete semmisült meg. A turisták által kedvelt Szerelembankban keletkezett a tűz, onnan terjedt át a szomszédos épületekre. A lángokat csak vasárnap délre sikerült véglegesen eloltani. Az anyagi kár több milliós.

A tűz szombat délelőtt keletkezett Selmecbánya központjában, a Szerelembank nevű turisztikai látványosságnak otthont adó történelmi épületben. Valószínűleg egy elektromos rövidzárlat okozta a tüzet. Az erős szél miatt a lángok pillanatok alatt átterjedtek a környező műemlék épületekre.

Lángokban állt az Eleuzina Kulturális Központ, a Bányamúzeum részét képező Bányabíróság, a helyi művészeti iskola és néhány étterem tetőszerkezete. A lángok több esetben a felső emeletekre is átterjedtek, az oltást pedig a "Szlovákia ékszerdobozának" tartott kisváros szűk utcái nehezítették. Az oltásban a hadsereg katonái is segítették a hivatásos és az önkéntes tűzoltók munkáját. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár milliós nagyságrendű, és az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.

Selmecbánya lakói azonnal megkezdték a bányászváros értékeinek mentését, melyhez az épp ott tartózkodó turisták is besegítettek. A múzeumok gyűjteményében fellelhető műtárgyakat kézről kézre adogatták egymásnak az önkéntesek, az antikváriumból dobozokban hordták ki a több száz éves könyveket, nehogy lángra kapjanak, vagy elázzanak a tűzoltás során.

A megmentett értékeket a város fölött emelkedő Óvárba szállították. Ezt az ugyancsak múzeumként működő épületet a távolság miatt nem érték a lángok.

A legnagyobb pusztítást a 15. századbeli, a Szlovák Bányászati Múzeum ásványtani kiállításának otthont adó Bányabíróság épületében végezte a tűz. Csak a földszinten lévő időszaki kiállítást sikerült időben kimenteni az épületből. A kisváros polgármestere, Nadežda Babiaková rendkívüli állapotot hirdetett szombaton, a városközpontot határozatlan időre lezárták.

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök még szombaton a helyszínre látogatott. A kormányfőt a védelmi, a kulturális és a belügyminiszter is követte a helyszínre.

A kormányfő megígérte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tűzben leégett műemlékeket mihamarabb rekonstruálják.

A helyreállításra az állami költségvetésből és a miniszterelnöki alapból különítenek el pénzt.

A kulturális minisztérium kapcsolatba lépett az UNESCO szlovákiai kirendeltségével, hogy megállapítsa, milyen anyagi és szakértői segítséget tudnak nyújtani. Zuzana Čaputová államfő pedig közölte, hogy a katasztrófáról értesítette cseh kollégáját, Petr Pavelt, aki szakértői segítséget ígért.

Több civil szervezet azonnal gyűjtést indított, vasárnap délutánig csaknem 40 ezer euró gyűlt össze, az első becslések szerint a károk azonban több millió euróra rúgnak. A hétvégén történt katasztrófát többen a 11 évvel ezelőtti krasznahorkai vártűzhöz hasonlították, amely során ugyancsak a történelmi épület tetőszerkezete kapott lángra. A gömör ékességének számító vár helyreállítására közel 35 millió eurót hagyott jóvá a szlovák kormány. (Infostart)