h i r d e t é s

Szombaton 10 órakor az utcára vonulnak a szakszervezetek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szombaton 10 órakor az utcára vonulnak a szakszervezetek

2018. december 04. - 10:56

 

Forrás: Magyar Szakszervezeti Szövetség

Eredménytelenek voltak a tárgyalások, most már a szombati tüntetésre készülnek gőzerővel a szakszervezetek – nyilatkozta a Mércének Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Mint ahogyan arról Kósa Lajos is beszámolt, Kordás László is megerősítette, hogy az egyeztetés eredménytelen volt a Fidesz-frakció és a szakszervezetek között, miután mindkét általuk kifogásolt rész, vagyis a 36 hónapos időkeret,  és a 400 órában maximalizálható túlmunka benne maradt a törvényjavaslatban.

Kordás László ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a múlt heti tárgyalásokhoz képest ez egyértelmű visszalépés, ugyanis akkor – ahogyan arról a sajtóban is megjelentek találgatások – még

úgy nézett ki, hogy az eredetinél sokkal „puhább” formában kerülhet a parlament elé a tervezet.

Ehhez képest azonban az egyetlen változás a módosítás feltételei között az lett, hogy a 400 órás túlóra kizárólag akkor rendelhető el, ha a munkavállalók ehhez írásban hozzájárultak. A szakszervezetek ugyanakkor már az egyeztetés korábbi fázisában megjegyezték, hogy a munkáltató hatalmi pozíciója miatt ez a feltétel aggályos, amely súlyos visszaélésekre vezethet.

A szakszervezeti vezető szerint ez a két sarkalatos pontja elfogadhatatlan a javaslatnak. Hozzátette: ha a tervezetet ebben a formájában megszavazza a parlament, az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

„Mi most készülünk gőzerővel a december 8-i tüntetésre” – mondta,

azaz most már biztos, hogy a szakszervezetek megtartják a szombatra tervezett demonstrációt, amelyen nemtetszésüket fejezik ki a törvényjavaslattal kapcsolatban.

A megmozdulás a Jászai Mari térről indul majd– ahol 10 órától lesz gyülekező –, 11 órától pedig a Szent István körúton a Nyugati tér és és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az Alkotmány utca érintésével vonulnak majd az Országház elé.

A tüntetők köréről Kordás elmondta, gyakorlatilag a teljes szakszervezeti élet csatlakozott a megmozduláshoz, függetlenül attól, hogy tartoznak-e konföderációhoz ezek a szervezetek, vagy sem.

Rajtuk kívül az oktatás és a tudomány szabadságáért küzdő diákok is részt vesznek a demonstráción.

merce.hu


 

h i r d e t é s