h i r d e t é s

Tartós lesz a hőhullám - március közepéig marad a meleg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tartós lesz a hőhullám - március közepéig marad a meleg

2019. március 02. - 11:09

 

Március közepéig kitarthat Európában a szokatlanul meleg időjárás, ami tudósok szerint a globális felmelegedés újabb bizonyítéka - írja a Bloomberg

Egyre többször hangzik el az a vélemény, hogy ezek az időjárási anomáliák nem egyedi esetek és nem csak a "szokásos" kilengések, hanem a klímaváltozáshoz kapcsolódnak. Majdnem biztos, hogy az olyan események, például a héten tapasztalt meleg, kevésbé nagy valószínűséggel fordulna elő, ha az emberiség nem fűtené a bolygót fosszilis energiahordozók elégetésével - mondta James Screen klímakutató.

A következő hétre a frissített hőmérsékleti előrejelzések azt mondják, hogy az átlagnál magasabb hőmérséklet várható egész Észak-Európában, ami miatt a földgáz-és az áramárak csökkentek az egész kontinensen, Angliában és Olaszországban pedig tüzeket okoztak. A toszkán hegyvidéken tomboló erdőtüzek miatt például le kellett zárni utakat, ami megnehezíti Közép-Olaszország összekötését Ausztriával, ezzel pedig az áruszállításban is fennakadásokat okozva. Németországban a magasabb hőmérséklet következtében csökken a folyók, például a Rajna vízállása, ami pedig az uszályok közlekedését akadályozza.

A politikusok és a cégvezetők közül egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy milyen károkat okoz a gazdaságnak ez a folyamat, amiről korábban azt hitték, hogy több évtizedig, vagy akár több évszázadig eltart majd.

A masszív futótüzek egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás miatt. Az Exeter Egyetem szerint az emelkedő hőmérséklet a nagynyomású rendszereket Európa fölé engedi, ami pedig blokkolja a normális időjárási folyamatokat. Idén száraz, meleg levegő érkezett Afrikából, ami megakadályozta, hogy az Atlanti-óceán felől érkező esős frontok elérjék a kontinenst. Tavaly pedig a Szibéria felől érkező szelek a szokottnál jóval messzebbre jutottak nyugatra.

Nem először halljuk, hogy a klímaváltozással jóval többször tapasztalunk majd kiugró hőmérsékletet. Amit nehéz számszerűsíteni, hogy a globális felmelegedésnek pontosan milyen hatása lesz a futóáramlatokra. Az is valószínűsíthető, hogy az erdőtüzek gyakoribbak lesznek. A földközi-tengeri régióban erőteljes viharok alakulhatnak ki, mivel az emelkedő hőmérséklet növeli a viharok energiáját és a víztartalmát. A kontinens feletti szárazabb időjárás pedig a folyók vízszintjét csökkenti - jósolják tudósok a globális felmelegedés hatásaival kapcsolatban. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s