h i r d e t é s

Tegnap a vártnak megfelelően, forgatókönyv szerint zajlottak az események az esztergomi közmeghallgatáson

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tegnap a vártnak megfelelően, forgatókönyv szerint zajlottak az események az esztergomi közmeghallgatáson

2016. november 15. - 10:48
0 komment

A közmeghallgatáson feltűnt, hogy listáról a képviselő-testületbe jutott, ellenzéki képviselők nem kaptak szót.

Forrás: szeretgom.hu

Ezzel kapcsolatban lapunk megkereste Nyíri Attila (Haladó Esztergomért Egyesület), Stámusz Andrea (Jobbik) és Vígh László (LMP) önkormányzati képviselőket. Vígh László képviselő válaszolt elsőnek lapunk kérdéseire.

Tegnap a vártnak megfelelően, forgatókönyv szerint zajlottak az események. Az egész koreográfia, elrendezés alkalmatlan arra, hogy értelmes diskurzus alakulhasson ki, inkább egy színdarab; egy kötelező esemény kipipálva, kész.

A képviselői beszámolók sora is inkább volt nevetséges, mint hasznos, véleményem szerint. A polgármester által felolvasott adathalmaz (hány méter járda, hány darab pad, stb.) után a körzeti képviselők nagyjából megismételték azt, már konkrét adatok nélkül. Amikor Tóth Tamás végzett, átadta a mikrofont Nyíri Attilának (mint sorban a mellette ülő képviselőnek), azonban Attila javasolta, hogy először mondják el a körzettel rendelkező képviselők a mondandójukat, ha már így alakult. A logika szerint a Erős Gábor után jöhettünk volna mi 3-an, listásak, de végül nem kaptuk meg a lehetőséget.

Hogy miért nem ragaszkodtunk mégis is a mikrofonhoz, arról csak a magam nevében tudok nyilatkozni.

Egy demokratikus országban, egy demokratikusan működő városban van értelme annak a kérdésnek, hogy mit sikerült az elmúlt évben elérnie egy ellenzéki képviselőnek. Esztergomban nincs. Jómagam tagja vagyok 3 bizottságnak (demokrácialátszat kipipálva), azonban ezen bizottságok nem foglalkoznak olyan kérdésekkel, amelyek döntően befolyásolnák a város mindennapi életét, ráhatással lennének a város fejlődésére. Többször kértem a polgármestertől, hogy delegálhassunk külsős tagokat pénzügyi, a közbeszerzési és a városfejlesztési bizottságba. Egy-két külsős tag még nem ingatná meg a Fidesz túlsúlyát, azonban kellő segítséget nyújtana egy ellenzéki képviselőnek, hogy folyamatosan első kézből értesülhessen a folyó ügyekről. Nem cifrázták egyszer sem a dolgot, még választ sem kaptam ezekre a levelekre. (Biztosan ezek sem érkeztek meg a címzetthez, mint tegnap is hallhattuk.)

Mint képviselő, nem kérhetek közvetlen tájékoztatást a hivatal alkalmazottjaitól adott ügyben, csak a jegyzőn vagy a polgármesteri kabineten keresztül (hosszú hetek, hónapok telnek el egy-egy kérdés megválaszolásával).

A képviselői fogadóórák nálunk nem olyan zsúfoltak, mint a frakciótagoknál, de hát annyira nem is naivak a polgárok, hogy ellenzéki képviselővel próbáljon meg vmit elintéztetni.

Nem gondolom, hogy sok újat mondtam ezekkel, hiszen évek óta ebben élünk nem csak Esztergomban, hanem minden magyar városban. 

A kérdésre visszatérve: ha teljesen hivatalosak akarunk lenni, akkor természetesen meglett volna a lehetőségünk, hogy felszólaljunk. Ez tény. De az is tény, hogy ebbe a felsorolásba logikailag nem fért bele egy listás képviselő monológja. A koreográfia tökéletes volt. :)


h i r d e t é s

Clicky