h i r d e t é s

Tényleg eléri Orbán, hogy a magyar világnyelv legyen! – A The New York Times írása mutyilandról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tényleg eléri Orbán, hogy a magyar világnyelv legyen! – A The New York Times írása mutyilandról

2019. november 04. - 06:58

Nagy vágya látszik teljesülni a magyar miniszterelnöknek. A The New York Times magyar nyelven közölt elemző cikket országunk jelenéről. - írja a varosikurir.hu.

Mindegy, hogy mit, csak írjanak róla?

A kommunizmus idején földművesek dolgoztak ennek a Budapesttől nyugatra fekvő városnak messze nyúló határában, búzát és kukoricát aratva annak az államnak, amely elvette a földjüket. Manapság az ő gyermekeik dolgoznak itt új kényuraknak, oligarchák egy csoportjának és a politika kegyeltjeinek, akik a földhöz homályos ügyleteken keresztül jutottak a magyar kormány jóvoltából.

-indít a cikk írója.

Földbárók

A 28 tagú Európai Unió minden évben 65 milliárd dollárt fizet a kontinensen agrártámogatás gyanánt a mezőgazdaságból élők megsegítésére és a vidéki közösségek fenntartására. De Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén ennek a zöme a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol.

-véli a szerző.

Magyarországon kívül megemlítik a közép-és kelet európai kormányokat, mint olyan szerveződéseket, amiknek populista vezetői nagy mozgástérrel rendelkeznek az európai adófizetőktől származó támogatások felosztását illetően, és annak módját titok övezi.

A The New York Times 2019 folyamán kilenc országban végzett kutatása

arra az eredményre jutott, hogy a támogatási rendszer szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt.

A brüsszeli gépezet azért tűri meg ezt a leplezetlen korrupciót,

mert ahhoz, hogy szembeszálljanak vele, meg kellene reformálni azt a programot, amely fontos szerepet játszik az ingatag lábakon álló unió egybentartásában. Az európai vezetők sok mindenben nem értenek egyet, de mindannyian számítanak a bőkezű támogatásokra, és arra is, hogy azt saját belátásuk szerint oszthatják el. Ha nekimennének ennek a rendszernek azért, hogy megfékezzék a visszaéléseket az újabb tagállamokban, törésvonalak jelennének meg az európai politikában és gazdaságban.

Az agrárprogram a legnagyobb tétel az Európai Unió központi költségvetésében,

és a költségek 40 százalékát teszi ki. Ez a világon az egyik legnagyobb támogatási rendszer.

Ennek ellenére vannak olyan, az agrárprogramot meghatározó és megszavazó brüsszeli törvényhozók, akik maguk is bevallják, hogy gyakran nem is tudják hova megy a pénz.

varosikurir.hu