h i r d e t é s

Tízből öt nő a legnépszerűbb ellenzékiek listáján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tízből öt nő a legnépszerűbb ellenzékiek listáján

2020. október 22. - 14:22

 

A Medián felmérést készített az ellenzéki politikusok népszerűségi listájáról. Hann Endre ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az első tízben öt női politikus van.

A Parlament főlépcsőjén sorakoztak fel az ellenzéki képviselők, hogy közös ellenállást hirdessenek. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Medián felmérést készített az ellenzéki politikusok népszerűségi listájáról. A legnépszerűbbek között több olyan is van, aki nem tartozik párthoz. A legnépszerűbbek Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Szél Bernadett.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azt mondta: az figyelemreméltó, hogy a két „listavezető”, aki egyharmadnál nagyobb támogatást kapott a teljes szavazókorú népességben, az önkormányzati szférában jeleskedik, a hódmezővásárhelyi polgármesterről és a főolgármesterről  van szó. Aztán ott van az első ötben két, nagyon aktív független parlamenti képviselő, Szél Bernadett és Hadházy Ákos.

Felhívta a figyelmet arra (ami a cikkben nem szerepel külön kiemelve), hogy az első tízben öt politikus nő, ott van az élbolyban

  • Dobrev Klára (DK),
  • Donáth Anna (Momentum),
  • Szabó Tímea (Párbeszéd),
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) és
  • Szél Bernadett.

Úgy tűnik, hogy Magyarországon sem reménytelen a női politikusok helyzete – emelte ki a szociálpszichológus. Hozzátette: ezeknek a politikusnőknek a szereplése nem feltétlenül újdonság, de szokatlan, hogy ennyien vannak a lista elejében. Dobrev Klára például csak az európai parlamenti választás előtt vállalt igazán politikai szerepet, Donáth Annát pedig a fiatalok között kell számon tartani, ráadásul a Momentum azzal együtt, hogy az ellenzék egyik vezető ereje, nem parlamenti párt.

A következő helyezettekkel kapcsolatban Hann Endre azt mondta: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hosszú évek óta mindig a népszerűségi listák alján szerepelt, Tóth Bertalannak, az MSZP vezetőjének pedig továbbra sem sikerült „átütő benyomást keltenie” a szavazóközönségben. Ezek a teljes népességre vonatkozó adatok, ha csak az ellenzéki szavazókat vesszük figyelembe, akkor, mivel a DK az ellenzéken belül erős, valamelyest javul Gyurcsány helyezése is, de nem számottevő a különbség – jegyezte meg.

Az utolsó harmadban szereplő politikusokról azt mondta: most először kérdeztek rá Volner Jánosra, aki régi motoros a Jobbikból, aztán átlépett a Mi Hazánkba, majd nemrég meglepő módon a saját nevével alapított pártot. Vannak parlamenten kívüli pártok is, például Kovács Gergely, az MKKP elnöke talán az elterjedt vezetékneve miatt is kevésbé tűnik fel egy ilyen listában, hiszen csak név szerint kellett visszaemlékezni arra, kiről is van szó. A legtöbb ellenzéki vezetőnek elég nagy az ismertsége, nagyjából minden második-harmadik ember ismeri a többségüket – mondta el Hann Endre. (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s