h i r d e t é s

Több mint 20 ezren tüntettek Moszkvában Putyin rendszere ellen!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több mint 20 ezren tüntettek Moszkvában Putyin rendszere ellen!

2019. július 21. - 06:35

 

Több mint húszezren tüntettek szombaton az orosz főváros központjában a moszkvai képviselőtestületi választások szabadságáért - közölte a Fehér Számláló (Belij Szcsotcsik) nevű nem kormáyzati szervezet.

Forrás: SCNow.com

A résztvevők, mintegy 21,5 ezren a szeptember 8-án esedékes választás több tucatnyi ellenzéki jelöltjének a kizárása ellen tiltakoztak. A tüntetők például azt skandálták, hogy "Oroszország szabad lesz", s követelték, hogy minden elutasított jelölt indulhasson a választásokon. A tömegben olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy "Jogom van választani", vagy hogy "Putyin hazudik".

A rendezvényen megjelent számos ellenzéki politikus, köztük a Kreml talán legismertebb bírálója, Alekszej Navalnij is.

"Megmutatjuk nekik, hogy ez egy veszélyes játék" - mondta Navalnij a tüntetőkhöz intézett beszédében. "Harcolnunk kell a jelöltjeinkért" - hangsúlyozta. Hozzátette egyúttal, hogy "minden jel szerint az elmúlt évek legnagyobb ellenzéki tüntetését" sikerült megszervezni.

A moszkvai választási bizottság szerdán formai hibákra és szabálytalanságokra hivatkozva összesen 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét, a bírálók szerint részben teljesen átlátszó indokokra hivatkozva.

Az elutasítottak között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője, Ljubov Szobol és Ivan Zsdanov az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

A szombati tüntetést a helyi hatóságok engedélyezték, és előállításokról vagy őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés. Az orosz rendőrség mút héten 25 embert vett őrizetbe egy engedély nélküli tiltakozás után. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s