h i r d e t é s

Több mint a fele eltűnt Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több mint a fele eltűnt Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének

2022. október 06. - 10:54

Az ezüstdénárokat ötven évig őrizték egy múzeumban, de egy hét évvel ezelőtti dokumentum szerint egy részük eltűnt.

A kép illusztráció! - Forrás: pecsma.hu

Már 2011 óta tudhattak arról a pécsi Janus Pannonius Múzeum szakemberei, hogy Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének több mint fele eltűnt, de az ügyet nem verték nagydobra – írta erről a Szabad Európa. A cikk szerint Mohácson talált leletekről van szó. E szerint

az 1. számú éremleletből 10 450, míg a 2. számúból 3762 ezüstdénár hiányzik.

A lap kérdései nyomán a múzeum igazgatója belső vizsgálatot indított.

A leletet Kiss Attila régész tárta fel 1969-ben, aki akkoriban a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) dolgozott. Az érmék egy vörös és egy ezüst korsóban voltak, és nagy valószínűséggel a mohácsi csata miatt rejtették el őket. A legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek.

Az érmék a cikk szerint több mint ötven évig voltak a pécsi múzeumban, de a Szabad Európa rábukkant egy hét évvel korábbi publikációra, amiben az áll, hogy „az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta”.

Bertók Gábor, a JPM igazgatója csak annyit írt a portál kérdéseire, hogy „köszönjük szépen, hogy felhívta a figyelmünket a problémára. Az ügyben vizsgálatot indítottam, amint a vizsgálat lezárul, értesíteni fogjuk annak eredményéről, és válaszolunk a feltett kérdésekre”.

A portál forrásai szerint általában a múzeumoknak se emberük, se helyük nincs arra, hogy az évtizedek alatt felhalmozódott leleteket normális körülmények között tárolják és leltárba vegyék. Ez pedig lehetőséget ad a visszaélésre. (hvg.hu)