fbpx Több százezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen | CIVILHETES

h i r d e t é s

Több százezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Több százezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen

2019. március 16. - 04:42

 

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydneyig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amiken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére - írja az MTI. Március 15-én 2052 városban, 123 országban tartottak tüntetést a környezetért. 

Kép a magyar tüntetésről - Forrás: Nyitray Dani / Greenpeace

"A klímaváltozás rosszabb, mint Voldemort" - írta kézzel készült táblájára egy új-zélandi diák Wellingtonban, utalva a népszerű Harry Potter-könyvek és filmek gonosz varázslójára.

"Az óceánok vízszintje emelkedik, és mi is felemeljük hangunkat" - volt olvasható a sydneyi tüntetést egy molinóján.

A globális tüntetéseket az ifjú svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg tavaly elindított sztrájksorozata ösztönözte, a 16 éves diák péntekenként az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy a klímaváltozás elleni cselekvésre szólítson fel. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, pénteken Thunberg Twitter-üzenete szerint minden kontinensen, még az Antarktiszon is összesen 2052 helyszínen tartanak tüntetést.

A diákok pénteki tüntetéseit napjaink egyik legnagyobb méretű globális megmozdulásának tartják. Európában Koppenhágától Rómáig, Bécstől Lisszabonig, az Észak-sarkkörhöz közeli finn Oulutól Athénig diákok tízezrei vonultak az utcákra.

"A jövő a mi kezünkben", "Ellógtunk az órákról, hogy leckét adjunk nektek" - hirdették a felvonulók transzparensei Londonban.

Németország több mint 200 településen tartottak tüntetést. "Tegyetek végre valamint a klímakatasztrófa elkerüléséért" - követelték düsseldorfi diákok, akik a legnagyobb németországi vállatok helyi központjai elé vonultak változásokat követelve. "Az óra ketyeg, az idő ellenünk dolgozik", "Mi vagyunk az utolsó nemzedék, ami még változtathat ezen" - kántálták.

Olaszországban mintegy 180 városban rendeztek a diákok tüntetéseket, a legtöbben, mintegy százezren Milánóban gyűltek össze az ANSA olasz hírügynökség szerint.


Milano
Fotó: Matteo Bazzi / MTI / EPA

ranciaországban több mint száz városban sürgették a kormányt cselekvésre a fiatalok, Párizsban 40 ezer tüntető vonult végig az utcákon. Brüsszelben 30 ezren tüntettek "Nincs elvesztegetni való időnk", "Cselekedjünk most, együtt" jelszavakkal. Lengyelország 29 városában vonultak utcára a diákok "Először természet, utána diploma", "Miért tanuljunk egy jövőnek, amely soha nem fog eljönni" - feliratokkal.

Magyarországon is volt

Budapesten a Batthyány téren gyűltek össze péntek délelőtt, hogy csatlakozzanak a globális klímatüntetéshez. 

A téren elmondott beszédek után az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületéhez vonultak közösen. 

A világ legszennyezettebb városában, India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. A Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában a diákok arra hívták fel a figyelmet, hogy "nem létezik B-bolygó".

Szingapúrban, ahol szigorúan korlátozzák a köztéri gyűléseket, a diákok a közösségi médiában folytattak kampányt a klímaváltozás megállításáért.

Új-Zélandon még a 49 halálos áldozatot követelő terrortámadás sújtotta Christchurchben is utcára vonultak a diákok, holott a hatóságok eltanácsoltak mindenkit az utcai jelenléttől.

A diáktüntetések megosztották a politikusokat. Jacinda Ahern új-zélandi kormányfő, aki mintegy százmillió új-zélandi dollárt ígért az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése elleni harcra, támogatásáról biztosította a tüntetőket, és bátorította őket arra, hogy ne várjanak a választójogi kor eléréséig, emeljék fel bátran hangjukat.

Simonetta Sommaruga svájci környezetvédelmi miniszter érthetőnek nevezte a fiatal nemzedékek klímavédelmet illető türelmetlenségét. "Most kell választ adnunk" - hangoztatta a lausanne-i fiatalok tízezer fős tüntetésére reagálva, hozzátéve, hogy Svájcot is elérte a klímaváltozás. (index.hu)


 

h i r d e t é s