h i r d e t é s


Tök nagy tök nőtt - elképesztő világrekord

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tök nagy tök nőtt - elképesztő világrekord

2017. szeptember 30. - 12:54

 

Óriási, több mint 900 kilogrammos tökkel próbálja megdönteni idén saját termelési rekordját egy amerikai férfi. 

A 2014-es győztes - Fotó:© Josh Edelson/AFP

A gazdálkodó évek óta nevel speciális komposzttal óriástököket, és legutóbbi rekordja is hatalmas, 824 kilogrammos volt. - írja az Agrárszektor

Elérheti a 907 kilogrammot is az a tök, amelyet egy utahi férfi termelt az idén Egyesült Államokban - írja az agweb.com. A farmer most ezzel próbálja megdönteni saját óriástök rekordját, amely 824 kilogrammos volt 2014-ben.

A férfi, aki amúgy ingatlanügynök, kilenc éve kezdte el a versenyszerű óriástök-termesztést. A gigantikus tököket tudományos pontosággal gondozza, "idegtépőnek" tartott mérlegelésüket pedig targoncával vagy platós kocsival oldja meg.

Tavasszal általában talajmintákat vesz, és elküldi őket egy laboratóriumba, ahol megvizsgáltatja, milyen tápanyagok hiányoznak a talajból. Ezután a növény speciális komposztot kap, amely faforgácsból és tehéntrágyából áll. A férfi szerint ugyanis ez biztosítja a legtöbb tápanyagot a tökök számára.

A most nevelt óriástök csúcsnövekedése idején naponta 23 kilogrammot nőtt. A legtöbb tök általában 100 napig növekszik, míg az ő rekordméretű növénye 115 napig fejlődött. A férfi célja, hogy minden évben egyre nagyobb méretű tököket termesszen, bár nem tudni, hol lehet a felső súlyhatár.

 

agrarszektor.huh i r d e t é s

betöltés..

;