h i r d e t é s

Történelmet írt a NASA Perseverance roveréről leválasztott apró drónhelikopter

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Történelmet írt a NASA Perseverance roveréről leválasztott apró drónhelikopter

2021. április 19. - 18:21

Sikeresen végrehajtotta első tesztrepülését a Marson az Ingenuity helikopter.

Fotó: NASA

Hétfő reggel a NASA mérnökei bejelentették, hogy elvégezték az első sikeres repülést a Perseverance marsjáróról leválasztott helikopterrel.

Az NASA információi alapján magyar idő szerint délelőtt 9:30-kor indult útjának a parányi marskopter, amely három méteres magasságig emelkedett, miközben fedélzeti kamerájával rögzítette az eseményeket.

A felszállást több ízben is el kellett halasztaniuk, ugyanis szoftverhiba lépett fel a rendszerben, ezt viszont idő előtt helyre tudták állítani, így a korábban tervezett szerdai repüléshez képest már hétfőn nekiveselkedhetett a küldetésnek az Ingenuity.


Fotó: NASA

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor nagyjából minden harmadik napon felszállhat az egység, és az ötödik repülés alkalmával kezdheti meg érdemi munkáját a Mars felszínén.

Az Ingenuity lett az első ember által megalkotott eszköz, amellyel egy másik égitest felszínén repülést hajtottak végre. A történelmi pillanatra felkészülve a NASA mérnökei a Wright-fivérek gépének egyik darabkáját rögzítették az Ingenuity-re, emléket állítva ezzel a 117 év előtti repülésnek. (liner.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s