h i r d e t é s

Tovább drágulnak az autók, az autókereskedések jó része eltűnhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tovább drágulnak az autók, az autókereskedések jó része eltűnhet

2022. július 08. - 08:27

Messze nem úgy sikerült az autóipar és az autókereskedelem idei első fél éve, mint ahogy azt az ágazat várta 2021 végén. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A teljes szektor átalakuláson megy keresztül, rövidülnek az ellátási láncok, nem öntik a gyárak a piacra az autókat, hanem vevői igényekre gyártanak majd, és várhatóan kevesebb kereskedésre lesz szükség.

Az autóipar idei első félévének teljesítménye messze alulmaradt a 2021 végi várakozásoknak – derül ki a vg.hu anyagából. Ennek a következménye az ellátási láncok rövidülése és a vevői igények alapján zajló gyártásra való átállás lesz, ami azt jelenti, hogy a gyártók nem fogják az autókat számolatlanul önteni a piacra. Enneka váltásnak eshetnek áldozatul az autókereskedések is, hiszen a visszafogott termelés, visszafogott értékesítést is jelent.

„Az autógyártóknak és -kereskedőknek is számottevő átszervezéseket kellett végrehajtaniuk az idei első fél évben, és a járvány miatt kialakult alkatrészhiány erre meg is adta a lehetőséget a szereplőknek. Az átszervezés egyik fő pontja, hogy az egyes kereskedői hálózatok nem márkakereskedőként, hanem a gyár közvetlen ügynökeként dolgoznak majd a jövőben” – mondta a portálnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke.

Az új rendszer ugyan pilot projektként, de már működik Európában és siker esetén mindenhol bevezetik. Ez pedig „magával hozza a kereskedői hálózatok radikális csökkenését, átlagosan 20, de egyes márkák esetében akár 50 százalékkal mérséklődhet a kereskedői létszám”.

Az autógyártás válságát a pandémia miatti tavalyi korlátozásokon túl az idén kirobbant orosz–ukrán háború is tetézte, illetve a drágulásnak természetesen nem használ az elszállt forint sem, és miután senki nem tudja, hogy ki, mikor, hol és mennyire lesz képes megfékezni a tartós gyengülését, ezért arra sincs garancia, hogy a drágulás megszűnne, vagy akár csak mérséklődne az év második felében. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s