h i r d e t é s

Továbbra is sűrű köd ül az országon, a hétvégén akár 10 fok is jöhet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Továbbra is sűrű köd ül az országon, a hétvégén akár 10 fok is jöhet

2020. január 22. - 06:20

 

Szerdán délelőtt északnyugaton elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet, máshol még marad a fényszegény idő. - írja az idojaras.hu.

Korcsolyázók a befagyott Pécsi-tavon Orfűn 2020. január 19-én. Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

Számottevő csapadék nem várható.  Délután északnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, némi időre a nap is kisüthet. Csapadék nem valószínű. Megélénkül az északnyugati szél. 1, 6 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap már csökken a felhőzet, a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, a hőmérséklet csúcsértéke hétvégén 4, 9 fok között alakul.

MTI

Az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: előreláthatólag szerda délutánig a nyugati és déli területek, illetve a körülbelül 400 méter feletti részek kivételével marad az ország nagyobb részén borult, párás, sokfelé sűrűn (zúzmarás) ködös idő. A borult területeken ónos szitálás, hószállingózás is kialakulhat.

Szerda délutántól - egy hidegfront hatására - nagy területen felszakadozik a felhőzet és a látásviszonyok jelentősen javulnak - tették hozzá.

Orvosmeteorológia

Szerdán napközben gyenge hidegfront éri el hazánkat, ami ugyan okozhat panaszokat, de pozitív hatásaival is számolhatunk. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, ami többfelé véget vet a nyirkos időnek. Amennyiben a hidegfrontra érzékenyek körébe tartozik, akkor fejfájásra, a szelesebb kisalföldi tájakon erősebb fejfájásra, emellett pedig enyhébb görcsös panaszokra is számíthat. Ingadozhat a vérnyomása, és enyhébb rosszullét is felléphet önnél, amennyiben hajlamos rá. Ha szívbeteg, akkor igyekezzen kerülni a megterhelő feladatokat és a szabad idejét pihenéssel tölteni, illetve próbálja tudatosan kerülni a felesleges stresszel járó helyzeteket is.

A tartós fényhiány miatt kezdetben továbbra is levertebb, fásultabb lehet a megszokottnál, illetve indokolatlan álmosság érzet is jelentkezhet. A rövid napos időszakokat is próbálja kihasználni, a teljesítőképessége és a hangulata is sokat javulhat a napfénytől. Amennyiben erre nincs lehetősége, akkor ajánlott kipróbálni, illetve rendszeresen alkalmazni a fényterápiát.

Az immunrendszer meggyengült, sok vitamin, illetve friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlott az egész téli időszakban!

A frontnak pozitív hatásait is tapasztalhatja: a szél egyre többfelé kisöpri a megülepedett, nyirkos levegőt. A légszennyezettség inkább már csak a szélvédett hegyvidéki völgyekben lehet magas, de a nap végére, illetve főként a hét második felében ott is javulásra van kilátás.

A közlekedést reggel még többfelé nehezíthetik ködfoltok, majd ezek várhatóan megszűnnek. A megerősödő szél miatt északnyugaton csökken a járművek menetstabilitása. Jó hír, hogy napközben javulnak a reflexek, csökken a reakcióidő.

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s